Pozitivní účinky medu na naše zdraví jsou velmi proslulé. Možná ale nemáme tak často příležitost vyzkoušet jednodruhové medy, které nás mohou mile překvapit svými vlastnostmi. Ochutnat můžete třeba med vyprodukovaný včelkami z nektaru květů trnovníku akátu. Nadchnout vás může svou vůní i účinky na zdraví.
Pomalá krystalizace medu
Už na první pohled je na něm zvláštní to, že je prakticky bez barvy. Pouze můžete pozorovat nažloutlý nebo nazelenalý nádech. Výhodou je, že med zůstává velmi dlouho v tekutém stavu, jen opravdu pomalu krystalizuje. To je způsobeno vysokým obsahem fruktózy.
Mnoho cenných látek
O akátovém medu se často hovoří jako o nejsladším medu vůbec. Má výraznou vůni a charakteristickou chuť. Výhodou je jeho lehká stravitelnost. Kromě cukrů obsahuje bílkoviny, vitamíny i minerální látky. Stejně jako květy akátu obsahuje flavonoidy a esenciální olej.
Bývá náročné získat jednodruhový med a v podstatě žádný rok není jisté, že se to podaří. Někdy mohou jen klimatické podmínky způsobit, že právě akátového medu bude nedostatek.
Podpora zdraví
Akátový med se doporučuje při potížích s trávením, onemocnění ledvin i nachlazení. V trávicím traktu pozitivně ovlivňuje stav sliznic, což pomáhá při léčbě vředů i dalších potíží. Usnadňuje metabolismus tuků. Příznivě ovlivňuje i fungování močových cest. Díky obsaženým látkám v našem těle vyburcuje imunitní systém k činnosti. Při nachlazení pomáhá s léčbou kašle, rýmy, celkově posiluje tělo. Nelze opomenout podporu psychiky při jeho pravidelné konzumaci. Je výborný jako sladidlo do potravin i nápojů.