Skořice patří bezpochyby mezi jedno z nejznámějších koření na celém světě. V podstatě jde o kůru výhonů rostliny skořicovníku, což je stálezelený tropický keř původem z Asie, který dorůstá výšky až 10 metrů. Setkat se můžeme se skořicí ceylonskou nebo čínskou. Za pravou je považována ceylonská varianta, která je oproti té čínské světlejší barvy a s jemnější strukturou.
Obsah zajímavých látek
- fenoly a terpeny (např. cinnamaldehyd) – vůně
- eugenol – analgetikum a antiseptikum
- kyselina skořicová – charakteristická vůně, využití v kosmetickém průmyslu
- kumarin, limonen – kumarin je toxická látka, ve skořici se nachází v minimálním množství
- třísloviny, sliz – původci trpké chuti
Nebezpečí skořice
I když je skořice velmi oblíbené a rozšířené koření, s největší pravděpodobností je nejsilnějším alergenem mezi kořením a ochucovadly. Pokud se objeví příznaky alergické reakce, okamžitě ji přestaňte používat!
Mezi projevy alergie patří:
- kopřivka
- bolest hlavy
- astma
- poruchy srdečního rytmu
Alergická reakce nemusí vzniknout jen po pozření potraviny obsahující skořici, ale také po jeho vdechnutí nebo kontaktu s pokožkou – právě to hrozí v případě některých kosmetických přípravků či parfémů. Samotná reakce pak může probíhat neškodně v podobě kýchání, nebo naopak velmi dramaticky za rozvoje život ohrožujícího anafylaktického šoku.
Vliv většího množství skořice v těhotenství není znám. Objevují se protichůdné názory na vliv skořice na dělohu. V nízkých dávkách (respektive v přiměřených, na které je organismus zvyklý), je užívání skořice bezpečné. Skořice by stejně jako jiná koření neměla být podávána dětem do dvou let.
Zajímavé je, že lidé, kteří jsou alergičtí na skořici, bývají současně citliví i na bobkový list. Skořice by se neměla užívat při žaludečních a střevních vředech, aby nedocházelo k podráždění postižených míst.