Kyška je často používanou přísadou do sladkých moučníků. Bábovky z kyšky bývají vláčné a kypré. A jestli se kyška nějak odrazí na chuti moučníku, pak je to jedině k jeho prospěchu. Jak připravit těsto na bábovku s použitím kyšky?
Bábovka z kyšky? Nic neobvyklého
Kyška je název (možná i jen krajový) pro mléko, které zkyslo a srazilo se přirozeným způsobem. Dříve se pro ně používalo označení mléko sedlé, podle staršího pravopisu mléko ssedlé. Současné mléko je v mlékárnách upraveno tak, že nesedne, takže kyška už doma nevznikne (což bylo asi až do 80. let minulého století naprosto obvyklým jevem). Kyška má s těstě funkci kypřidla, zvláčňovadla. Těsto také lehce přichutí. Jestliže nemáme kyšku, lze naprosto rovnocenně použít mléko acidofilní, kefírové nebo podmáslí. Snad jen, že v minulosti bývala kyška surovinou nejdostupnější, a také nejlevnější.
Bábovka z kyšky: Recepty
Bábovka z kyšky I.
- 1 hrnek kyšky, nebo kefíru, 2 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 prášku do pečiva, 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, hrozinky, popřípadě brusinky, oříšky, nebo kakao, jak kdo má rád.
Příprava: 1 hrnek kyšky, nebo kefíru, 2 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 prášku do pečiva, 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, hrozinky, popřípadě brusinky, oříšky, nebo kakao, jak kdo má rád. Příprava: Všechny ingredience prošleháme metlou v misce, pokud chceme, tak do poloviny těsta přidáme kakao, nebo do celého množství hrozinky, brusinky, cokoliv, co máme rádi. Bábovku, či jinou vhodnou nádobu vymažeme a vysypeme strouhankou a nalijeme do ní směs. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.
Bábovka z kyšky II.
- 1 hrnek kyšky, 2 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 necelý prášek do pečiva, 1 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, máslo a hrubá mouka na vysypání formy.
Příprava: Kyšku rozmícháme s vejci, cukrem, olejem a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao a nalijeme na bílé těsto. Upečeme v předehřáté troubě, hotová bude asi tak za 40 minut při teplotě 180 stupňů.
Bábovka z kyšky III.
- 1 hrnek kyšky (kyselého mléka), 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku rozpuštěného a vychladlého másla, 1/2 hrnku hrubé mouky, 1 sáček vanilkový cukr, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 lžíce rumu, 1 lžíce kakaa, 1 lžička jedlé sody, 2 ks vejce, kůra z 1 citronu, špetka soli, kousek sádla + hrubá mouka na vysypání formy.
Příprava: Všechny ingredience kromě kakaa a rumu promícháme, nebo vyšleháme do kompaktní hmoty. Asi polovinu těsta nalijeme do sádlem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. Do zbytku těsta přidáme kakao a rum a řádně promícháme. Poté nalijeme na světlé těsto, vařečkou opatrně promícháme až ke dnu formy. V troubě na 165 °C (horní + dolní ohřev) pečeme cca 50 minut, respektujeme zkušenosti s vlastní troubou, nejsme-li si jistí, provedeme zkoušku špejlí. Po upečení necháme 10 minut ještě ve formě na mřížce, pak opatrně vyklopíme.
Bábovka z kyšky IV.
- 2 vejce, 0,2 l cukru moučka (cca 130-140g), 0,2l oleje, 0,5 l kyšky (nebo kefíru), 400g pol. mouky, 1 prášku do pečiva (možno přidat rozinky a nasekané ořechy).
Příprava: Vejce s cukrem umícháme do pěny, přidáme olej a zbytek surovin. Formu vymazat, vysypat a zvolna péct.
Bábovka z kyšky V.
- 1 hrnek kyšky, 2 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 ½ hrnku polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, máslo, hrubá mouka na vysypání formy.
Příprava: Kyšku rozmícháme s vejci, cukrem, olejem a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao a nalijeme na bílé těsto. Upečeme v předehřáté troubě, hotová bude asi tak za 40 minut při teplotě 180 °C.
Bábovka z kyšky s čokoládovou polevou
- 2 a 3/4 hrnečku polohrubé mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 1 hrneček pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 3 vejce, 10 lžic oleje, 1/3 l kefíru, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu s vyšším okrajem. Na ozdobení: čokoládová poleva.
Příprava: Plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosejeme do misky, přidáme pískový a vanilinový cukr, olej a kefír. Vše společně dobře promícháme. Zapneme si troubu na 200° Celsia. Středně husté těsto nalijeme na připravený plech a povrch stěrkou stejnoměrně rozetřeme. Moučník vložíme na střední příčku předehřáté trouby, příkon tepla snížíme na 180°C a pečeme 20 až 25 minut. Vychladlý moučník potřeme polevou a necháme ztuhnout. Potom pokrájíme na dílky.
Bábovka z kyšky mouřenín
- 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 3/4 hrnečku pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 3 lžíce strouhaného kokosu, 2 hrnečky kefíru, 1/2 hrnečku oleje, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce citrónové šťávy, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu s vyšším okrajem. Na ozdobení: čokoládová poleva, strouhaný kokos.
Příprava: Plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do misky prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme pískový a vanilinový cukr, kokos, kefír, olej, vejce, rum a citrónovou šťávu. Vše dobře promícháme. Mezitím zapneme troubu na teplotu 200° C. Středně husté těsto rozetřeme na připravený plech, povrch stěrkou uhladíme a moučník vložíme na střední příčku předehřáté trouby. Příkon teploty snížíme na 180° Celsia a pečeme zvolna asi 25 minut.
Po upečení moučník bábovku na mřížce vychladnout, přelijeme ho polevou a posypeme strouhaným kokosem. Po ztuhnutí polevy pokrájíme na kostky, které můžeme ještě přizdobit kopečkem šlehačky.