Malé stejně velké mrkvičky bez viditelného kazu a stejné velikosti jsou oblíbené v celém globalizovaném světě. S notnou dávkou infantilnosti se jim říká „baby carrots“. Raději snad nepřekládáme. Baby mrkve rádi upravujeme na másle. Není to nic složitého. Na másle lze ovšem upravovat i normální českou karotku (mladou křehkou čerstvou mrkev). Je na každém, jakou surovinu koupí, zaplatí a konzumuje.
Víme co jíme: Baby mrkev
„Stejně velké kousky, hladký povrch bez defektů a sladká chuť. Řeč je o mražené baby karotce, kterou zakoupíte snad ve všech hypermarketech. Víte, že nejde o žádný speciální druh, nýbrž pouze o nasekanou a vyfrézovanou mrkev, o kterou by pro její nestandardní vzhled nebyl zájem?“ Diskuse na téma tak zvané baby karotky proběhla před časem českými médii. A baby karotka přestala být tím, za co byla dlouhá léta považována. „Mnozí producenti zeleniny mají ve svém sortimentu dokonale hladkou baby karotku. Jenže se nejedná o dílo přírody a pěstitelského umu, ale o následné zpracování,“ zaznělo například na webu upcycling.cz.
„Baby karotka se stala koncem 80. let hitem a stále jí patří čestné místo v nejedné restauraci. Ne každý ale ví, že nejde o speciální odrůdu, ale vyfrézované kousky z mrkví, které nejsou dostatečně hezké, aby skončily v běžném prodeji,“ vysvětluje se také na serveru zpravy.tiscali.cz. „Malé mrkvové sochy jsou jednou z nejjednodušších a zároveň nejvýznamnějších inovací v historii zeleniny. Nejenže pomohly oživit skomírající pěstitelství mrkve, ale zároveň pomohly omezit odpad a motivovat lidi začít kupovat zeleninu bohatou na vitamin A.“
A do třetice informace, kterou v roce 2014 sdělila posluchačům TV Nova: „Baby karotka není jako normální mrkev. Je perfektně tvarovaná, oloupaná a bez tvrdého konce. Jde o zbytky z poškozených, zlomených nebo jinak nevzhledných mrkví. Mrkev, která je upravena do známých tvarů, je pak ponořena do chlórové lázně, aby se očistila a získala zářivě oranžovou barvu.“
Baby karotka je přesto velmi oblíbenou surovinou.
Baby karotka na másle
Baby karotka na másle I.
- 0,5 polévková lžíce citronová šťávy, 2 kávová lžička cukru krupice, 500 karotky baby, 80 g másla čerstvého, 1 špetka muškátového oříšku, 3 špetka pepř bílý, 3 špetka sůl, 1 špetka zázvor mletý.
Příprava: V pánvi rozehřejeme máslo. Mírně rozmrazenou baby karotku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a vložíme na máslo. Přidáme sůl, cukr, bílý pepř, zázvor a muškátový oříšek. Zeleninu promícháme, přilijeme 0.4 dl vody a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 10-15 minut. Baby karotku ochutíme citronovou šťávou a podáváme jako přílohu.
Baby karotka na másle II.
- 400 g baby mrkve – karotky, 40 g másla, lžíce cukru, 2 lžíce bílého vína, citronová šťáva, tymián, sůl.
Příprava: Mrkev zalijeme vodou, ale těsně pod povrch. Přidáme máslo, snítku tymiánu, víno a sůl. Dusíme na skus. Občas s hrncem potřeseme. Voda by se měla z větší části vyvařit a mrkev by měla být obalená lesklou máslovou glazurou. Hotovou mrkev zakápneme citronem a posypeme čerstvými lístky tymiánu. Podáváme jako přílohu k masu.
Baby karotka na másle III.
- 500 g baby očištěných karotek, 50 g másla, 1 lžička třinového cukru, 1–2 lžíce citronové šťávy, sůl a 2 snítky tymiánu nebo pepř.
Příprava: Do pánve vložte karotky, máslo, trochu vody, cukr, špetku, soli, citronovou šťávu a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Přidejte lístky tymiánu a dochuťte.
Baby karotka na másle IV.
500 g karotka, 2 lžíce máslo, 1 hrst petrželka, 1 špetka sůl, 1 špetka pepř mletý, 1 špetka cukr, 500 g brambory nové, zakysaná smetana. Příprava: Očištěnou karotku nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka. Na středním ohni rozehřejte máslo a karotku spolu s většinou jemně nakrájené petrželky na něm asi 5–7 minut poduste. Je-li to nutné, můžete podlít několika lžícemi vody. Osolte a dochuťte a podávejte s bramborami, ozdobené zakysanou smetanou a posypané zbylou petrželkou.
Baby karotka na másle V.
- 500 g mladé karotky (mohou být i mražené baby karotky), 50 g máslo, 1 lžíce cukru, 2 lžíce bílého vína, sůl, citronová šťáva, několik čerstvých bylinek ( např. tymián, hladkolistá zelená petržel apod.).
Příprava: Karotky dáme do vody (vody má být tolik, aby byly přesně zakryté) a přidáme k nim máslo, cukr a bílé víno. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na karotkách zůstane vrstva máslového karamelu. Na závěr dochutíme solí, citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami. Glazované karotky podáváme například k pečenému masu a bramborové kaši.
Baby karotka na másle VI.
- 600 g karotek, sůl, 30 g cukr, 50 g máslo, hovězí vývar.
Příprava: Karotku očistíme a v neslané vodě uvaříme téměř doměkka. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme napůl uvařenou karotku, posypeme cukrem, občas podlijeme hovězím vývarem a do měkka podusíme. Dle chuti dosolíme. Vhodné jako předkrm či příloha k pečenému masu
Baby karotka na másle VII.
- Sáček mražené baby karotky (400 g), 1 lžíce másla, 1 lžíce medu, několik snítek tymiánu, sůl, pepř, 2 lžíce instantní polenty, 2 lžíce na jemno strouhaného parmezánu, + parmezán na ozdobu + balsamico krém.
Příprava: Na velkou pánev dejte rozpustit máslo, přidejte zmrzlou mrkvičku, med, tymián a pomalu nechte podusit, až mrkev, která pustí trochu vodu, změkne. Míchejte a pokuste se vydusit všechnu tekutinu, aby se mrkev začala trošku opékat – pozor, ať nespálíte, je tam med a začne karamelizovat. V misce smíchejte instantní polentu s nastrouhaným parmezánem a přisypte do pánve. Důkladně promíchejte tak, aby byla mrkev stejnoměrně směsí obalená. Celé přesypte do pekáčku nebo na plech a dejte péci do trouby, předehřáté na cca 170°Celsia.