Batátové placky

Batáty patří do základních surovin  a k hlavním zdrojům výživy v tropických zemích. Oproti našim bramborám jsou vodnatější, avšak obsahují víc cukru škrobu. Batáty u nás sice už nejsou neznámé, ale stále patří k potravinám nadstavbovým, a také dražším. Proto si většinou chceme na batátech pochutnat v jejich nejosvědčenější základní podobě: vařené nebo pečené batáty či batátové pyré. Můžeme s nimi ale nakládat úplně stejně jako s o mnoho levnějšími bramborami. Třeba z nich udělat batátové placky.

Batátové placky: Recepty

Batátové placky s kari kořením

  • Batáty 200 g, česnek 1 stroužek, parmazán 40 g, vejce 3 kusy, sůl 1/2 lžičky, špetka pepře, karí koření nebo čerstvé bylinky (tymián + bazalka) 1/2 lžičky, máslo na smažení.
    Příprava: Do středně velké misky nastrouhejte nahrubo oloupané batáty. Přidejte rozdrcený stroužek česneku, najemno strouhaný parmezán, vejce, sůl, trochu pepře a podle chuti buď kari koření nebo nasekané čerstvé bylinky. Vše promíchejte, ač se to možná nezdá, těsto se na pánvi krásně spojí.
    Na rozehřátém tuku smažte placičky o průměru tenisového míče z obou stran dozlatova.

Batátové placky

  • 400 g batáty – oloupané, nastrouhané, 3 ks vejce, 1,50  lžíce hladká mouka, sůl, pepř mletý, 1  lžíce majoránka, 4 stroužky česneku, olej na smažení, ubrousek.
    Příprava: Očištěné batáty nastrouháme, lze strouhat najemno i nahrubo. Brambory vzhledem k nasládlé chuti kořeníme víc než brambory na bramboráky, ale kdo raději jemnější chuť, tak nepřidává nic víc než obvykle. Nastrouhané batáty zaprášíme moukou, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, strouhaný česnek, rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova menší placičky, které pokládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk. Pak ihned podáváme.
    Pro obměnu můžeme k nastrouhaným bramborám přidat strouhaný sýr, slaninu, pár lžiček zakysané smetany + vejce navíc.
    Lze použít i jako přílohu.

Batátové placky s česnekem

  • 2 kusy sladkých brambor, 1 velká cibulka, nahrubo nakrájená na kostky, 3 stroužky česneku -drcený nebo jemně strouhaný, 1/3 šálku mouky, 2 čajové lžičky mořské soli, 1 čajová lžička pepře, 2 vejce, olej na smažení.
    Příprava: Batáty nastrouhejte na struhadle s jemnými očky. Přebytečnou tekutinu vymačkejte přes cedník.  Ve velké misce smíchejte nastrouhané sladké brambory, cibuli, česnek, mouku, sůl, koření a vejce.
    Do velké pánve nalijte dostatečné množství oleje a zahřejte jej. Když je olej horký, naberete menší množství těsta a nalijte je na pánev. Používejte polévkovou naběračku, která vám přesně určí požadované množství připravené směsi na batátové placky. Směs rozetřete na celou pánev a opečte z obou stran do křupava. Placky pečte z jedné strany a druhé strany asi dvě minuty, dokud nejsou zlaté.
    Podávejte dle vlastního výběru se zakysanou smetanou, cibulkou nebo zeleninovým dipem.

Batátové placky z vařených batátů

  • 1 lžička granulovaný česnek, 1 lžička sůl, 1/4 lžičky kari koření, 400 g batátů, 1/2 lžičky drcený tymián, 250 – 300 g hladká mouka podle potřeby, mouka na podsypání, olej.
    Příprava: Sladké brambory batáty omyjeme a uvaříme v páře doměkka. Pak je oloupeme, vidličkou rozmělníme dohladka a necháme vychladnout.
    Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí, česnekem, kari kořením a tymiánem. K ochucené mouce přidáme vychladlé sladké brambory a vypracujeme těsto, které na silně pomoučněném vále vytvarujeme do válečku. Váleček rozdělíme na stejně velké kousky, které opět obalíme v mouce a vyválíme na tenké placky.
    Batátové kari placky smažíme zvolna na pánvi potřené olejem z obou stran dozlatova. Usmažené placky odkládáme do nahřáté mísy a zakryjeme utěrkou. Tak si placky zachovají vláčnost.
    Batátové placky podáváme teplé jako přílohu k masu nebo dušené zelenině, ale i jen tak jako chuťovku.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď