Bazalka – pěstování

Tradice pěstování bazalky do našich končin přišla z jižní Evropy. Tato rostlina stále patří díky své jedinečné chuti a vůni mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně. Bazalku přitom můžete pěstovat jak v truhlíku na kuchyňském parapetu, tak přímo na zahradě.

Bazalka je nedělitelnou součástí zvláště italské kuchyně.

Původ bazalky

Po celé Evropě se nejčastěji pěstuje bazalka pravá, jejíž původní domovinou je Indie. Do Evropy se tato aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých dostala během 16. století a v takové jižní Evropě prakticky zdomácněla.

Kultivary bazalky pravé

Bazalka pravá, pro kterou jsou typické zelené, obloukovitě zvlněné lístky s mírně zubatými okraji, se v současnosti může vyskytovat i v různých kultivarech. Vyšlechtěny byly třeba kultivary s kadeřavými listy s temně fialovým žíháním nebo s čistě růžovými či červenými kvítky.

Bazalka jako jednoletka

Bazalka pravá, dorůstající do výšky 20 až 40 centimetrů, je jednoletá rostlina. Každé jaro (ideálně v březnu nebo v dubnu) si ji proto můžete vypěstovat doma na parapetu ze semínek, anebo si koupit rovnou mladé sazeničky v zahradnictví.

Pozor, bazalka, kterou zakoupíte v malých květináčcích v super- nebo hypermarketech, není příliš kvalitní a při přesazení často odchází.

Pěstování bazalky

Bazalku lze pěstovat přímo na zahradě nebo v květináčích. Tato aromatická rostlina vyžaduje vlhkou a výživnou půdu, pravidelnou zálivku a přímé slunce. Bazalka je teplomilnou rostlinou, která vyhledávání sluníčko a vadí jí chlad. Na zahrádku ji tedy můžete vysadit až po trvalém oteplení.

Možná oceníte, že bazalka odpuzuje mouchy, proto vám může v létě dělat společnost i na kuchyňské lince. Pokud ale bazalku vysázíte na zahradě v blízkosti rajčat a okurek, ochráníte tyto rostliny před padlím.

Bazalka v kuchyni

Drcené sušené listy bazalky se v kuchyni používají jako univerzální koření do omáček, polévek nebo k úpravě masa a ryb. Čerstvé listy bazalky jsou zase skvělou přísadou i do zeleninových salátů. Bazalka tvoří základ italské kuchyně. Vyhlášený je například pokrm caprese, tedy rajčata s mozarellou a bazalkou zakapaná olivovým olejem.

Bazalka jako bylinka

Jaké vlastnosti má bazalka jako bylinka?

  • Působí proti stresu a pocitu úzkosti.
  • Pomáhá proti nespavosti.
  • Potlačuje bolesti hlavy.
  • Stimuluje činnost žaludku a zlepšuje metabolismus.
  • Odbourává tuky.
  • Jako kloktadlo pomáhá při zánětech dásní a krku.
  • Léčí afty v ústní dutině.
  • Pomáhá při léčbě astmatu nebo močového ústrojí.

Bazalka není vhodná pro těhotné a kojící ženy ani pro malé děti.

Kdy bazalku sbírat

Bazalku sbíráme v době od června do září. Trháme mladé výhony nebo samostatné listy. Bazalku následně používáme čerstvou, můžeme ji ovšem usušit, nebo dokonce zamrazit.

Zanechte odpověď