Tradice pěstování bazalky do našich končin přišla z jižní Evropy. Tato rostlina stále patří díky své jedinečné chuti a vůni mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně. Bazalku přitom můžete pěstovat jak v truhlíku na kuchyňském parapetu, tak přímo na zahradě.
Původ bazalky
Po celé Evropě se nejčastěji pěstuje bazalka pravá, jejíž původní domovinou je Indie. Do Evropy se tato aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých dostala během 16. století a v takové jižní Evropě prakticky zdomácněla.
Kultivary bazalky pravé
Bazalka pravá, pro kterou jsou typické zelené, obloukovitě zvlněné lístky s mírně zubatými okraji, se v současnosti může vyskytovat i v různých kultivarech. Vyšlechtěny byly třeba kultivary s kadeřavými listy s temně fialovým žíháním nebo s čistě růžovými či červenými kvítky.
Bazalka jako jednoletka
Bazalka pravá, dorůstající do výšky 20 až 40 centimetrů, je jednoletá rostlina. Každé jaro (ideálně v březnu nebo v dubnu) si ji proto můžete vypěstovat doma na parapetu ze semínek, anebo si koupit rovnou mladé sazeničky v zahradnictví.
Pozor, bazalka, kterou zakoupíte v malých květináčcích v super- nebo hypermarketech, není příliš kvalitní a při přesazení často odchází.
Pěstování bazalky
Bazalku lze pěstovat přímo na zahradě nebo v květináčích. Tato aromatická rostlina vyžaduje vlhkou a výživnou půdu, pravidelnou zálivku a přímé slunce. Bazalka je teplomilnou rostlinou, která vyhledávání sluníčko a vadí jí chlad. Na zahrádku ji tedy můžete vysadit až po trvalém oteplení.
Možná oceníte, že bazalka odpuzuje mouchy, proto vám může v létě dělat společnost i na kuchyňské lince. Pokud ale bazalku vysázíte na zahradě v blízkosti rajčat a okurek, ochráníte tyto rostliny před padlím.
Bazalka v kuchyni
Drcené sušené listy bazalky se v kuchyni používají jako univerzální koření do omáček, polévek nebo k úpravě masa a ryb. Čerstvé listy bazalky jsou zase skvělou přísadou i do zeleninových salátů. Bazalka tvoří základ italské kuchyně. Vyhlášený je například pokrm caprese, tedy rajčata s mozarellou a bazalkou zakapaná olivovým olejem.
Bazalka jako bylinka
Jaké vlastnosti má bazalka jako bylinka?
- Působí proti stresu a pocitu úzkosti.
- Pomáhá proti nespavosti.
- Potlačuje bolesti hlavy.
- Stimuluje činnost žaludku a zlepšuje metabolismus.
- Odbourává tuky.
- Jako kloktadlo pomáhá při zánětech dásní a krku.
- Léčí afty v ústní dutině.
- Pomáhá při léčbě astmatu nebo močového ústrojí.
Bazalka není vhodná pro těhotné a kojící ženy ani pro malé děti.
Kdy bazalku sbírat
Bazalku sbíráme v době od června do září. Trháme mladé výhony nebo samostatné listy. Bazalku následně používáme čerstvou, můžeme ji ovšem usušit, nebo dokonce zamrazit.