Bolest žlučníku

Bolesti žlučníku trápí lidi sice celoročně, ale zajímavé, že potíže se žlučníkem a žlučovými cestami přicházejí častěji na jaře než v kteroukoliv jinou dobu. Nejčastějším problémem způsobujícím bolest žlučníku je tvorba žlučových kamenů, ale může se jednat o chronický zánět či výrazné podráždění, které dokáže skutečně znepříjemnit život.

Bolest žlučníku

Podrážděný či nemocný žlučník se hlásí v nejmírnější podobě tlakem pod pravým žeberním obloukem, bolestmi v nadbřišku nebo okolí pupku upozorňuje důrazněji a nejvyšším varováním je krutě bolestivá kolika.

Žlučníkový záchvat se projevuje bolestí měnlivé intenzity, která vyzařuje z pravého podžebří nahoru a dozadu, někdy až k pravému rameni. Diagnostika i léčba onemocnění žlučníku patří zcela a bezvýhradně do rukou odborného lékaře.

Léčba žlučníku znamená vždy dietu

Podstatnou složkou léčby, zvláště u chronických obtíží, je dieta. Nejmenší obtíže při dodržování diety má nemocný těsně po kolice, kdy je pro něho pochutnáním i hořký čaj s dietním karlovarským sucharem. Jakmile mu trochu otrne, rád by si dopřál. Rozumnější je však začínat druhý až třetí den s obilninovými polévkami, rýží a těstovinami. A teprve později je možné zařadit nízkotučné mléčné výrobky. Léčebná výživa je zaměřena na vyřazení tučných a silně kořeněných jídel. Základním pravidlem je střídmost a pravidelnost v jídle.

  • Konzumují se výhradně čerstvé pokrmy, ohřívání je lepší vůbec nepraktikovat.
  • Z tuků lze používat jen čerstvé máslo a oleje, ovšem jejich spotřeba by měla být maximálně omezena.
  • Masa připravujte dušená, vařená, opékaná na sucho na teflonu či pod grilem.
  • Uzeniny a vnitřnosti je vhodnější vynechat.
  • V dietě by neměla chybět zelenina, ale volíme druhy, které nenadýmají.
  • Tvorbu žlučových kaménků potlačuje i trocha alkoholu. To věděli již slavní čeští internisté Thomayer a Pelnář, kteří doporučovali u osob se žlučovými kaménky preventivně, a zejména při dietní chybě, sklenku (jednu) plzeňského Prazdroje.
  • Pro lidi s nemocným žlučníkem není vhodné pít kávu. Čistá káva, ať již s kofeinem či bez kofeinu, může povzbuzovat stahy žlučníku, a tak přivodit koliku.
  • Důležité je rovněž jíst menší dávky jídla v kratších intervalech. Bez stimulace potravou žlučník neprodukuje dostatečné množství žlučových kyselin, respektive tyto kyseliny neudržují cholesterol rozptýlený ve žluči. I malé dávky jídla několikrát denně tomu mohou zabránit. Vypadáváním cholesterolu pak vznikají cholesterolové kaménky.

Nemocný žlučník a přírodní medicína

  • Kneippova přírodní medicína doporučuje čaj k podpoře činnosti žlučníku a jater, který obsahuje list máty peprné, kořen kurkumy cicvárové, který má výrazné žlučopudné účinky, a nať s kořenem pampelišky. Pije se několik šálků denně. Ke zklidnění útrobního nervstva se doporučují dražé z třezalky.
  • Činnost žlučníku podpoří čaj následujícího složení:
    25 g řepíku, 25 g jablečníku, 35 g máty peprné a 15 g kořene reveně. Jednu polévkovou lžíci směsi povaříme jednu minutu v 1/2 litru vody, necháme 10 minut ustát, scedíme a  pijeme po doušcích v průběhu dne.
  • Jiným vhodným čajem je směs z l dílu řepíku, 1 dílu třezalky tečkované, 1/2 dílu čubetu benedyktu, 1/4 dílu boldovníku, 1 dílu mateřídoušky a l dílu divizny. Čajovou lžičku této směsi spaříme 1/4 litrem vody, necháme deset minut ustát a pijeme dvakrát denně vždy čerstvě připravený čaj.

„Překypěla mu žluč a vzteky zezelenal“

„Překypěla mi žluč“ je oblíbené úsloví lidí vznětlivých neboli choleriků. Silným podrážděním útrobního nervstva reagují nervová čidla na žlučových cestách stažením hladkého svalstva. Tím se zvýší tlak v těchto cestách a ve žlučníku. Vznikne překážka v odtoku žluči – tedy buď játra žluč do žlučníku neodvádějí a potom se hromadí před játry, nebo se hromadí ve žlučových cestách, až tlakem skutečně ,.přeteče“. Podrážděním vnitřních čidel dochází ke spuštění mechanismu bolesti. Jestliže někdo „vzteky zezelenal“, může tomu být i doslova. Žluč se hromadí v játrech, odtud se dostává do krve a pokožka může dostat žlutavě zelený nádech. Většinou tato situace nastává při velmi silném výbuchu hněvu, kdy emoční podnět rozbouří všechny útrobní funkce.

Zanechte odpověď