Zpracujte lahodné lesní plody a připravte si borůvkové pyré se vším všudy. Lze ho samozřejmě připravit i ze zahradních borůvek, jeho chuť však už nejspíš nebude tak okouzlující.
Na zahrádkách se nejčastěji pěstuje brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum, syn. Cyanococcus corymbosus), která je mezi zahrádkáři známá také jako „kanadská nebo americká borůvka.“ V lese pak najdeme brusnici borůvku (Vaccinium myrtillus), jejíž plody se pro zavařování hodí mnohem víc.
Jak na pyré z borůvek
Příprava tohoto dezertu není nijak těžká. Potřebovat budete jen ty správné ingredience. A jaké to jsou?
Ingredience na pyré z borůvek
- Borůvky (jakékoli) – 350-400 g
- Cukr – 150 g
Postup na pyré z borůvek
Borůvky dejte do hrnce, postavte na oheň a přiveďte k varu. Neustále míchejte a je míchejte, aby se nepřipálily. A jak dlouho je vařit? Vařte je asi minutu od okamžiku varu a poté odstraňte z tepla. Přepasírujte přes síto a máte hotovo. Pokud jsou borůvky příliš kyselé, přidejte k nim jednoduše cukr podle chuti.
Borůvkové želé
Způsobů pro zpracování borůvek je však rozhodně více. Vyzkoušet můžete i báječné borůvkové želé.
Báječné borůvkové želé a co na něj
Potřebovat budete jen ty správné suroviny, které vám zaručí perfektní výsledek za všech okolností. A co si tedy vzít k ruce?
Ingredience na báječné borůvkové želé:
- borůvky
- cukr
- voda
Jak na přípravu receptu
Borůvky nejdříve dobře omyjte studenou vodou. Poté si vezměte k ruce připravené sterilní sklenice a naplňte je borůvkami (něco přes polovinu nádoby). Pro nasypání ovoce se doporučuje každou sklenici jemně protřepat. Pak jednoduše zalijte obsah sklenice horkým cukrovým sirupem (na 1 litr vody bude potřebovat asi 3 lžíce cukru). Nakonec ovoce sterilizujte asi 15 minut. Hermeticky je uzavřete víčky, přikryjte utěrkou a nechte dobře vychladnout. Základ na borůvkové želé lze skladovat při pokojové teplotě. Při přípravě do něj stačí už jen přidat želatinu.
Kompot z čerstvého ovoce
Myslíme si, že v zimě chce každý občas jíst lahodný kompot z čerstvého ovoce. Kde ho ale v chladném období sehnat za přijatelnou cenu? Připravte si ho.
K jeho přípravě můžete použít různé bobule: rybíz, jahody, borůvky, maliny, angrešt, ostružiny atd. Navíc se dá připravit na zimu ve velkém množství, aby v zimě jeho báječná a lahodná chuť co nejvíce připomínala léto. A co si připravit?
Ingredience:
- borůvky- 3 kilogramy
- cukr – 620 g
- voda – 1 litr
Příprava: kompotu z čerstvého ovoce
Borůvky dobře omyjte ve studené vodě, osušte a opatrně nasypte do sklenic. Poté jednoduše svařte vodu spolu s cukrem a borůvky ve sklenicích zalijte vzniklým sirupem. Sklenice pevně uzavřete víčky, sterilujte tři minuty a nechte vychladnout. Borůvky pak můžete ujídat podle chuti.