Pokud hledáte zajímavý recept, který by vám umožnil efektivně zpracovat úrodu borůvek (nejlépe těch lesních), pak vsaďte na borůvkový rozvar. Chutná skvěle a s jeho přípravou si docela jistě poradíte.
Borůvkový rozvar by se klidně mohl jmenovat také horká borůvková omáčka. Je o opravdu lahodnou omáčku, připravovanou z čerstvých borůvek, která se skvěle hodí k lívancům, k různým dezertům, ke zmrzlině nebo třeba na ovocné knedlíky.
Jak na rozvar z borůvek
Příprava této omáčky opravdu není těžká. V zásadě stačí jen rozvařit borůvky na kaši a přepasírovat. Pokud ji však chcete vylepšit, můžete vyzkoušet tento recept.
Horká borůvková omáčka – ingredience
- 10 ml vody
- 250 gramů borůvek
- půl lžičky škrobové moučky
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžíce šťávy z citronu
Postup
Vše kromě škrobu převedeme k varu. Jakmile začne tekutina vřít, přidáme škrob – nesmí se udělat žmolky. Nakonec podle chuti dosladíme a můžeme podávat.
Kompot z borůvek a rybízu
Ale existují i další recepty, které vám umožní toto lahodné ovoce jednoduše zpravovat. Jedním z nich je kompot z borůvek a rybízu. Co na něj budete potřebovat?
Kompot z borůvek a rybízu – ingredience
- 100 gramů borůvek
- 100 gramů rybízu
- 100 g moučkového cukru
- špetka kyseliny citronové
Postup
Nejprve je třeba všechno ovoce důkladně omýt pod tekoucí vodou. Zvláštní pozornost věnujte rybízu, v němž se častěji skrývá hmyz. Při oplachování ovoce tekoucí vodou se ujistěte, že proud není příliš silný. Připravte si sterilizované sklenice.
Do sklenic nejdříve nasypte rybíz a navrch dejte borůvky. Přidejte určené množství cukru do sklenice a do každé sklenice přidejte také špetku kyseliny citrónové. Pokud ji nemáte, skvěle vám poslouží plátek citronu nebo pomeranče. Ovoce zalijte horkou vodou tak, aby se vám podařilo naplnit třetinu objemu sklenice. Poté sklenice zakryjte čistými víčky a nechte 10 minut, odležet. Poté je můžete uložit do spíže a kompot z borůvek a rybízu je hotový.
Kompot z třešní, rybízu a malin
Máte doma hodně rybízu? Pak vyzkoušejte i skvělý kompot z třešní, rybízu a malin. Určitě nebudete litovat.
Kompot z třešní, rybízu a malin – ingredience
- 1 kilogram třešní
- 250 gramů moučkového cukru
- 1 hrst malin
- 1 hrst rybízu
- 2,5 litru vody
Postup
Třešně roztřiďte a opláchněte tekoucí vodou. Maliny a rybíz opláchněte a nechte okapat. Mezitím si připravte sterilizované sklenice a víčka. Ovoce je dovnitř nutné sypat ve správném pořadí: nejprve třešně, pak maliny s rybízem. Navrch nasypte cukr a vše zalijte vařící vodou až po vrch. Jakmile je hotovo, tak sklenice zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte pod ručníkem pomalu chladnout. A kompot z třešní, rybízu a malin je hotový. Lze ho doplnit i jiným ovocem – do zavařovací sklenice můžete přidat trochu jablek nebo hrušek, švestky nebo meruňky.