Poctivé hutné polévky jsou do zimního období ideální. Zahřejí, zasytí a jsou rychlé na přípravu. Bramboračka jako od babičky patří mezi evergreeny, které najdou místo u každého rodinného stolu. S našimi tipy si navíc můžete připravit pokaždé jinou a lepší bramboračku. Díky jednoduchým fíglům s česnekem a cibulí ji také můžete nabídnout i lidem, kterým normálně obě zmíněné potraviny nedělají dobře.
Jak na to
Ingredience:
120 gramů sušených hub
5 lžic másla
5 lžic hladké mouky
4 středně velké brambory
1 mrkev
1 malá celerová bulva
1 petržel
1 vejce
1 velká cibule
4 stroužky česneku
špetka soli
špetka pepře
asi 1 lžíce sušené majoránky
Postup:
Nejprve připravte houby. Můžete je buď nechat přes noc naložené v dostatečném množství vody, nebo je těsně před přípravou přelít v hrnci horkou vodou a chvíli povařit. Než budou hotové, oloupejte cibuli a nasekejte ji na menší kostičky. Stroužky česneku očistěte, rozmáčkněte tupou stranou nože a nasekejte na drobno.
V hlubším hrnci si připravte jíšku: nechte rozpustit 50 gramů másla, přisypte hladkou mouku a smažte asi minutu. Vzápětí přidejte nasekanou cibuli a česnek a smažte, dokud nebude jíška tmavě béžová. Díky této úpravě bude cibule i česnek snadno stravitelná. Vzniklou cibulovo-česnekovou jíšku zalijte zhruba litrem a půl studené vody nebo ještě lépe vývaru (zeleninového i masového). Nepoužívejte vývar právě dovařený, protože v teplé vodě udělá horká jíška hrudky (platí to i naopak).
Důkladně promíchejte a nechte zavařit. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostičky. Totéž proveďte s celerem. Mrkev a petržel nastrouhejte – nebo, chcete-li si jejich chuť více užít, nakrájejte je na hrubší klínky.
Přidejte houby (podle potřeby pokrájené na menší kousky) včetně vody, ve které se vařili. Vsypte zeleninu, okořeňte solí, pepřem a majoránkou a vše nechte zhruba 15 minut vařit. Úplně na závěr v polévce rozšlehejte vejce a ihned podávejte. Můžete servírovat i jako hlavní chod s čerstvým pečivem. Bramboračka jako od babičky je ještě lepší, pokud ji necháte 1-2 dny v lednici rozležet.
Bramboračka jako od babičky – dobré tipy
V sezóně můžete samozřejmě použít čerstvé houby (nejlépe směs hřibovitých hub) a čerstvou majoránku. U té buďte ale opatrní z dávkováním, protože čerstvě natrhaná je minimálně 2x silnější, než sušená.
Při servírování můžete do každého talíře vložit lžíci zakysané smetany – dodá polévce jemnost.
Toužíte-li po hustší polévce, vmíchejte spolu s vejcem do hrnce ještě 5 trojúhelníčků taveného sýra (bez příchuti nebo klidně houbového).
Kdo má rád, může spolu s majoránkou přidat do polévky také kmín – nejlépe drcený.
Bramboračka jako od babičky bude chutnat i milovníkům masa, pokud do ní přidáte kvalitní párky. Kolečka párků osmažte samostatně na lžíci oleje a přidejte do polévky zhruba 10 minut před koncem přípravy.