Bramborová polévka jako od babičky

Taky jste měli to štěstí a pamatujete si na babičku se zahradou plnou zeleniny, květin, ovocných stromů a se skvělou kuchyní? Já ano. Takové babičky navíc většinou uměly skvěle vařit. V tomto receptu si představíme pokrm, který patřil k jejich nejfrekventovanějším – bramborovou polévku.

Použijeme brambory, čerstvou kořenovou zeleninu a tradiční české koření – majoránku a kmín. Brambor by mělo být více než zeleniny, aby z toho místo bramboračky nebyla polévka zeleninová. Naopak zapomeneme na jakékoli exotické směsi nebo posypávání strouhaným sýrem. To by nás babička hnala!

Ingredience

Cibule

4 stroužky česneku

Hrst sušených hub

8 brambor

1 menší mrkev

1 menší petržel

1/3 celeru

1,5 – 2 litry vody

Dvě lžičky majoránky

Jedna lžička drceného kmínu

Sůl

Máslo

Dvě lžíce mouky

Postup

Sušené houby zalijeme vařící vodou a necháme namočené 15 – 20 minut. Brambory a kořenovou zeleninu oškrábeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme. Houby po namočení nakrájíme na menší kousky.

V hrnci rozehřejeme máslo a osmažíme cibuli doměkka. Vsypeme brambory a kořenovou zeleninu a chvíli ji restujeme. Zalijeme vodou, přidáme houby, česnek, osolíme, okořeníme drceným kmínem a majoránkou, kterou před přidáním do hrnce promneme mezi prsty. Vaříme 15 – 20 minut, zelenina musí být měkká. Pokud se nám zdá polévka příliš hustá, přidáme ještě trochu vody.

Připravíme si světlou jíšku: v menší pánvi rozehřejeme asi centimetr silný plátek másla, až se rozpustí, přidáme dvě lžíce hladké mouky a mícháme. Až jíška dosáhne mírně zlatavé barvy, přilijeme do pánve naběračku polévky. Rychle rozmícháme, aby vznikla kašovitá hmota, kterou potom za stálého míchání vlijeme do polévky. Provaříme ještě asi pět minut a podáváme.

Zanechte odpověď