Bramborové knedlíky patří k základním receptům klasické české kuchyně. Bez dobrého postupu z nich ale často vzniknout oslizlé nebo naopak velmi tvrdé koule, které se hodí leda tak do popelnice. Níže ale najdete osvědčený recept zároveň se spoustou dobrých rad, díky kterým se vaše dílo zaručeně povede.
Bramborové knedlíky od babičky – recept
Bramborové knedlíky od babičky se nejčastěji používají jako příloha k pečenému nebo vařenému masu. Ze stejného těsta ale můžete utvořit i menší šištičky a servírovat s mákem a cukrem. Úspěch budou mít i jako ovocné – naplněné nejlépe švestkami.
Ingredience:
500 gramů brambor (vystačí na dvě středně velké bramborové šišky)
75 gramů hladké mouky
1 středně velké vejce
½ kávové lžičky soli
špetka mletého černého pepře
Postup:
Brambory je třeba den předem uvařit. Nebojte se dlouhé doby vaření slupka by měla být rozpraskaná a brambory skoro rozvařené. Poohlédněte se po varném typu A, pak se dílo zaručeně podaří. Po uvaření brambory sceďte a nechte v horkém hrnci, aby se zbavily přebytečné vody. S horkými bramborami pracovat nedoporučujeme. Pokud je totiž do těsta nezapracujete dostatečně rychle a vše nedáte společně vařit, těsto zřidne a knedlíky se rozvaří.
Druhý den brambory oloupejte a prolisujte přes hrubší sítko, můžete je i nastrouhat. Přidejte mouku nebo dětskou krupičku. Při použití uvedeného poměru budou knedlíky nadýchanější, ale klidně můžete vytvořit i tužší. Množství mouky či krupičky by ale nemělo překročit 130 gramů. Při větším množství budou knedlíky tvrdé, v opačném případě.
Přidejte i všechny ostatní ingredience a společně dobře promíchejte. U vajíčka opravdu použijte žloutek i bílek. Jde tu především o jeho pojivovou složku. Není pravda, že vejce knedlíky zatrvdí – tedy minimálně v tomto množství ne.
Těsto ihned rozdělte na dva díly, utvořte zhruba stejně velké a rovnoměrně vytvarované šišky o průměru zhruba 5 centimetrů. Můžete udělat i více menších, pokud nemáte velký hrnec. Vhoďte knedlíky do vroucí vody. Klesnou ke dnu, ale vy je musíte po 1-2 minutách lehce vařečkou nadzvednout, aby se nepřilepily. Tehdy nejspíše vyplavou, ale to rozhodně neznamená, že jsou uvařené. Od tohoto okamžiku počítejte ještě dalších 20-22 minut, než budou hotové. U menších knedlíků se čas samozřejmě úměrně zkracuje. Vylovte na zkoušku jeden knedlík a rozkrojte. Podle výsledku ho ještě na hrnce na jednu až dvě minuty vraťte, nebo urychleně vytáhněte i ten druhý. Nakrájejte a můžete servírovat.
Tipy pro vaření:
Pokud neseženete varný typ brambor A, můžete do těsta pro jistotu přidat asi půl lžíce bramborové škrobu. Pak se knedlíky zaručeně nerozvaří.
Opravdu skvělou strukturu knedlíku získáte, když polovinu brambor nastrouháte najemno a druhou nahrubo.
Pokud se rozhodnete knedlíky plnit, vždy pracujte s vychladlou náplní. Jinak se může celé dílo rozvařit.
1 komentář
Dovolte mi poznámku. Varný typ brambor A je vhodný
spíš na salát, protože se velmi těžce rozvaří. Na knedlíky bych spíš použila varný typ C…