Bramborový guláš podle babičky

Bramborový guláš podle babičky je klasika, které by neměla chybět na žádném domácím stole. My si uvaříme ten pořádný se slaninovým základem, poctivým masovým vývarem a zakysanou smetanou.

Klasická česká kuchyně je obviňována z vysoké kaloričnosti a energetické náročnosti podávaných jídel. Bramborový guláš podle babičky se zakysanou smetanou může na první pohled vypadat podobně. Díky smetaně už ale není třeba jídlo jakkoli zahušťovat, takže to ve výsledku není tak hrozné. Navíc je velmi rychlý na přípravu, jde o typický příklad jídla tzv. z jednoho hrnce, které uvaříte i v polní kuchyňce.

Bramborový guláš podle babičky – recept

Ingredience:
800 – 900 gramů brambor
100 gramů slaniny
2 větší cibule
1 lžička mleté sladké papriky
1 špetka soli
špetka cayenského pepře
400 ml masového vývaru
2 lžičky drceného kmínu
150 ml kysané smetany

Postup:

Brambory dobře oloupeme, omyjeme a pokrájíme na menší kostky. Na stejné kostky nakrájíme i oloupanou cibuli a slaninu. Měly by mít zhruba stejnou velikost, aby se bramborový guláš podle babičky dobře jedl.

V hlubším hrnci opečeme slaninu. Asi po dvou minutách přidáme cibuli a vše smažíme, dokud nebude cibule dozlatova. Přidáme kostky brambor a společně opékáme za stálého míchání další minutu. Nakonec přisypeme meltou papriku, sůl a cayenský pepř. Pečlivě mícháme a opékáme ještě jednu minutu. Díky tomu se chuť koření zvýrazní a celý základ guláše se rozvoní. Kdybychom ale opékali papriku déle, zhořkla by.

Přilijeme horký masový vývar (nejlépe se hodí hovězí ale postačí i kuřecí), přidáme kmín, zamícháme a necháme pod pokličkou dusit. Kmín je přirozený protijed proti alkaloidům obsaženým v zelených bramborách nebo jejich částech. Neměli bychom na něj proto při vaření zapomínat.

Bramborový guláš podle babičky dusíme tak dlouho dokud nejsou brambory měkké. To trvá podle zvoleného varného typu brambor a velikosti nakrájených kostek 20-25 minut. Guláš odstavíme z plotny a vmícháme do něj zakysanou smetanu. Ihned podáváme.

Tipy pro vaření

Část slaniny nebo klidně celé množství můžete nahradit kolečky nepálivé klobásy. V takovém případě ale zakysanou smetanu raději vynechejte a při opékání papriky přidejte do základu dvě rovné lžíce hladké mouky, která guláš zahustí.

Do hrnce můžete také spolu s vývarem přidat 200-300 gramů kyselého zelí, pokrájeného na menší proužky. Celé jídlo bude vydatnější.

Použijte známý trik všech hospodyněk a zvýrazněte slanou chuť guláše přidáním asi poloviny čajové lžičky cukru. Výsledkem budete mile překvapeni.

Bramborový guláš podle babičky také skvěle dochutí například lžička majoránky nebo snítka tymiánu. Na talíři můžete ozdobit nadrobno nasekanou pažitkou.

Můžete ho podávat jako samostatné jídlo, ale stejně dobře bude chutnat i s domácím chlebem nebo jiným pečivem.

Zanechte odpověď