Hluchec je lidový pokrm, který se peče z kynutého těsta s bramborami. Hluchec se pokrmu říká jen v některých regionech republiky. V ostatních krajích má ta samá „bramborová buchta“ označení jiné, ačkoliv se třeba připravuje podle stejného, anebo téměř stejného receptu.
Bramborový hluchec
Hluchec je pokrm (moučník, příkrm, samostatné jídlo?) které se peče v troubě, a to z kynutého těsta, které tvoří strouhané syrové brambory, mouka, mléko, vejce a kvasnice. Koření se stejně, anebo podobně, jako bramborák: sůl, pepř, česnek, majoránka.
Podle domácí obliby se do bramborového hluchce přidává uzenina (uzené maso, slanina, salám) nebo škvarky. V různých lokalitách se pokrmu říká různě: báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč, toč, bramborová buchta, kynutý bramborák. Plzeňsku a Rokycansku se říká “hluchec”.
Hluchec, jakož i většina bramborových pokrmů, není nijak zvlášť nutričně přínosný. Obsahuje především sacharidy (brambory, mouka). Aby byl hluchcec chutný, zaslouží si štědře pomastit sádlem (vepřovým, husím…).
- Ale naši předkové jedli hlavně proto, aby neměli hlad měli dost sil na práci. Vitaminy, mineraly a jiné látky, které v současné době hledáme ve složení potravy, tělu dodávali jinou přirozenou cestou. Takže nás „neubyde“, když si čas od času nějakou tradiční „lidovku“ dopřejeme. Bude nám větším přínosem, než sáček chipsů, instantní „kudrnaté“ polévky nebo špagety s kečupem.
Hluchec: Recepty
Hluchec I.
- Mouka pšeničná polohrubá 300 gramů, brambory 250 gramů, droždí 1 kostka, mléko 2,1 decilitru (vlažné), salám šunkový 120 gramů, vejce 2 kusy, olej 3 lžíce, česnek 4 stroužky, majoránka 2 lžičky, kmín, sůl 1 lžíce, tuk 1 lžíce (na vymazání formy), strouhanka 2 lžíce (na vysypání formy).
Příprava: Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme dvě lžíce mouky a promícháme. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Brambory důkladně vymačkáme a promícháme s prosátou moukou. Do směsi přidáme kvásek, rozšlehaná vejce a olej. Směs doplníme utřeným česnekem se solí, kmínem a majoránkou a promícháme se salámem nakrájeným na kostičky.
Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy a pečeme v troubě vyhřáté na 190° C 40 minut.
Hluchec II.
- 500 g hrubá mouka, 500 ml mléko, špetka cukr krupice, 20 g kvasnice čerstvé, 250 g brambory (syrové, jemně nastrouhané), 1 ks vejce, sůl, mletý pepř, 1 lžíce majoránka (sušená), 6 – 7 stroužků česneku, petrželka, 2 lžíce vepřového sádla (na vymazání plechu).
Příprava: Z trochy vlažného mléka, lžíce hrubé mouky, špetky cukru a rozdrobených kvasnic necháme vzejít kvásek.
Mezitím oškrábeme brambory (syrové, nevaříme je). Do mísy nasypeme mouku, přidáme brambory, které jsme nastrouhali na nejjemnější části struhadla. Dále přidáme utřený česnek ze solí, majoránku, petrželku, vejce, vzešlý kvásek, a vše zalijeme zbylým vlažným mlékem. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme 45 minut kynout.
Vykynuté těsto nalijeme plech nebo do pekáče, který jsme předtím důkladně vymazali sádlem. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 35-40 minut dozlatova.
Po vyjmutí z trouby ještě horkou buchtu vyklopíme. Podáváme se zeleninovým salátem nebo s polévkou, bramborová buchta chutná dobře i studená.
Hluchec III.
- 50 dkg polohrubé mouky, 5 syrových brambor, 1 vejce, 450 – 500 ml mléka, necelá kostka droždí, trošku cukru, sůl, česnek 2-3 stroužky, majoránka, mouka na vysypání, sádlo na vymazání formy a na potření.
Příprava: Do asi 150ml mírně ohřátého mléka rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, najemno nastrouhané syrové brambory, vejce. Přidáme mléko s droždím a zbylé ohřáté mléko. Vše promícháme a přidáme sůl, česnek a majoránku podle chuti. Těsto má být o něco hustější, než na lívance. Necháme vykynout. Pak dáme do sádlem vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme v horké troubě dozlatova. Asi 30 až 40 minut při 180 °Celsia. Po upečení ještě teplý omastíme sádlem.