Brokolicové placičky jsou jednou z obměň oblíbených placiček zeleninových. Připravují se naprosto stejně jako placičky květákové, jenom s tím rozdílem, že místo vařeného květáku použijeme předvařenou brokolici. Dokončení v troubě je trochu jiná technologie než obvyklé smažení. Také výsledek bude trochu jiný, a s tím je třeba počítat.
Brokolicové placičky v troubě: Pro a proti
Pečení karbanátků nebo zeleninových placiček v troubě místo tradičního smažení v tuku je novodobý fenomen. Tento způsob nenajdeme v žádné klasické kuchařské knize. Každá technologie má své, a při změně technologie nelze očekávat stejný výsledek.
Když budeme brokolicové placičky smažit
Při smažení v dostatečné vrstvě tuku se docílí toho, že se na povrchu utvoří krusta, ale hmota katbanátku/placičky uvnitř zůstane šťavnatá, vláčná, ale přesto tepelně dostatečně zpracovaná. Lidově řečeno – není syrová. Proto se výrobek nejprve osmaží zprudka z obou stran na rozpáleném tuk, a pak se dokončuje při nižší teplotě. Vytvořená krusta rovněž brání tomu, aby výrobek nasákal tuk. Na řezu pak svrchní opečenou vrstvu dobře vidíme. Jestliže je vrstva tuku malá, všechen tuk vsákne do výrobku a produkt se začne připalovat.
Když budeme brokolicové placičky péct v troubě
Pečou-lise placičky/karbanátky v troubě, je situace jiná. Alespoň malá vrstva tuku je nutná, aby se výrobek jednak nepřichytával plechu/papíru, a aby byl vůbec „jedlý“. Plech i výrobky se zahřívají postupně (i v případě předehřáté trouby) a během zahřívání všechen použitý tuk vsakuje do výrobku. Placičky/karbanátky se zahřívají – a tedy tepelně zpracovávají – v celé své síle. Výsledek je pak takový, že není velkého rozdílu mezi povrchem a vnitřkem výrobku. Placičky pečené na plechu s tukem pak jsou tvrdší, méně vláčné a jejich povrch je ostrý. A to přesto, že vsákly mnohem víc tuku (protože všechen) než placičky smažené v horkém tuku. Jen je ten tuk uvnitř výrobku a není vidět. Docílí se sice menší spotřeby tuku (ve smyslu – v láhvi ubude méně oleje), ale příjem tuku z výrobku zůstane prakticky stejný. Určitá senzorická suchost pečeného výrobku se pak „dohání“ podávání tatarské omáčky či jiné remulády (na bázi majonézy), anebo „vlhkými“ obvykle smetanovými dipy.
Pečení naprosto bez tuku je vhodné snad jedině tehdy, když se připravují placičky/karbanátky pro lidi s velmi přísnou beztukovou dietou. Pak je ovšem třeba ještě horký výrobek alespoň svlažit/spařit horkou vodou, aby byl „jedlý“. Lidé odkázaní na přísnou dietu jsou smířeni s tím, že musí konzumovat „nestandardní stravu“, ale přesto by možná bylo vhodnější, nasucho zapéct zeleninovou fáš jako nákyp, který zůstane alespoň uvnitř vláčný.
Volba je na každém
Zda smažit na oleji (a případný nebo domnělý přebytečný tuk odsát položením výrobku na papírový ubrousek), anebo péct v troubě s vědomím jiné kvality hotového výrobku, to je na rozhodnutí každého.
Brokolicové placičky v troubě
Brokolicové placičky základní
- 1 brokolice, 2 vejce, 5 lžic polohrubé mouky, sůl, pepř, strouhanka, tuk na pečení.
Příprava: Vařenou brokolici rozsekáme na drobné kousky, promícháme se žloutky a moukou, ochutíme solí i pepřem a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Ze směsi tvarujeme malé placičky, které obalíme ve strouhance a vklídíme na papírem vyložený a tukem potřený plech, anebo je neobalujeme a na plech vklídíme pomocí lříce. Pečeme z obou stran..
Brokolicové placičky se žampiony
- 1 větší brokolice, 4 vejce, 1 žemle, 250 g žampionů, 1 střední cibule, lžíce sekané petrželky, 1 lžíce másla, 6 lžic mléka, pepř, sůl, strouhanka, tuk na smažení nebo vytření plechu.
Příprava: Brokolici předvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Na másle zpěníme jemně nasekanou cibuli a na ní na plátky nakríjené žampiony. Přidáme i petrželku. Nakrájenou žemli navlhčíme mlékem, promícháme se žloutky, nasekaným květákem a houbami. Směs přisolíme, opepříme a dobře prohněteme.
Na prkénku posypaném strouhankou tvoříme placičky, omočíme je v rozšlehaných bílcích i ve strouhance a smažíme rychle po obou stranách dozlatova, případně na tukem vymazaném a papírem vyloženém plechu z obou stran upečeme.
Brokolicové placičky s balkánským sýrem
- Menší brokolice, 50 g balkánského sýra, 3 vejce, 3 lžíce prosáté strouhanky, sůl, muškátový květ, olej na smažení.
Příprava: Brokolici ponoříme na chvíli do osolené vody. Okapanou pak nahrubo nastrouháme. Z vajec a strouhanky ušleháme těstíčko, přidáme strouhaný sýr, brokolici, okořeníme a případně mírně osolíme (sýr je slaný). Lžicí klademe do rozpáleného oleje (nebo na papírem vyložený a tukem potřený plech hromádky) a tvarujeme do podoby tenčích placiček. Smažíme/pečeme do růžova.