Klevela je vlastně taková omáčka nebo kaše či pudink. Jinými slovy – broskvová klevela je takový trochu tužší dezert z ovoce. Jeho příprava naštěstí není těžká a zvládne ji úplně každý.
Klevela se používá jako příloha k různým sladkým jídlům, ale uplatní se i jako samostatný pokrm, když si chcete zkrátka a dobře pochutnat na něčem sladkém.
Broskvová klevela a jak na ni
V zásadě nepotřebujeme nic jiného, než ovoce a cukr. Ovoce se nakrájí a zbaví pecek (broskve je předtím vhodné i oloupat). Následně se k němu přidá cukr a během půl hodiny se vše rozvaří na hustější kaši. Nakonec se doporučujeme přilít trochu rumu a povařit dalších 5 minut. V případě potřeby je možné broskve rozmačkat na kaši také ručně.
Broskvový kompot
Existuje však celá řada dalších způsobů, jak zpracovat broskve. Vyzkoušet můžete třeba i lahodný kompot.
Ingredience:
- 100 gramů broskví
- 200 mililitrů vody
- 0,5 hrnku cukru
Vezměte hluboký hrnec a vložte do něj broskve. Poté přidejte cukr. Čím více ho k broskvím dáte, tím sladší bude kompot. Poté přidejte vodu, hrnec dejte na mírný oheň a vařte asi dvacet minut. Tím je broskvový kompot téměř hotový, proto ho jednoduše nalijte do sklenic a uzavřete víčky.
Třešňový kompot s broskvemi na zimu
Jak jistě víte, kompoty jsou považovány za nejjednodušší recepty z ovoce připravované na zimu. Obvykle je není nutné sterilizovat, což výrazně šetří čas. A jak si připravit třešňový kompot s broskvemi na zimu?
Třešňový kompot s broskvemi – ingredience
- 3 litry vody
- 150 gramů třešní
- 150 gramů broskví
- 1 šálek cukru
Omyjte třešně a vložte je do nádoby. K nim poté přidejte nakrájené broskve. Vše nasypte do hrnce, přidejte cukr a vložte na střední plamen. Kompot vařte dvacet minut. Poté jednoduše změklé ovoce nalijte do sklenic. Sklenice zavíčkujte a třešňový kompot s broskvemi na zimu uložte sklepa. Nezapomeňte to ovšem udělat až ve chvíli, kdy zcela vychladne.
Třešňový kompot bez cukru a sterilace
Hledáte další šikovné recepty pro zpracování sezónního ovoce? Pak vám určitě přijde k chuti třešňový kompot bez cukru a sterilace. Na přípravu je opravdu jednoduchý.
Třešňový kompot bez cukru a sterilace – ingredience
- 200 gramů třešní
- 1,5 litru vody
Všechny třešně omyjte. V případě kompotu není potřeba odstraňovat pecky – naopak, ovlivnilo by to jejich chuť. Čisté skleněné zavařovací sklenice naplňte do třetiny dobře omytými třešněmi a zalijeme vroucí vodou. Počkejte 15 minut. Poté vzniklou šťávu sceďte, přelijte do hrnce a vařte 5 minut. Třešně znovu zalijte horkou šťávou a v případě potřeby mírně doplňte horkou vodou. Uzavřete sklenice víčky a nechte vychladnout pod ručníkem. Třešňový kompot bez cukru a sterilace vám zajistí báječnou chuť léta na celou zimu.