Bublanina jako od babičky. Ale jako od které babičky? Bublaniny se v naší kuchyni připravují už od dob Magdalény Rettigové. Pekly se na venkově i ve městě, měly charakter „obyčejné“ letní buchty, ale i svátečního zákusku. Bublaninou od babičky může být míněn moučník upečený podle stoletého receptu, ale také třeba bublanina pečená podle osvědčeného receptu současné babičky začínající mladé hospodyňky. Nabízíme proto výběr receptů na bublaninu od babičky – od M. D. R. po současnost.
Bublaniny jako hodnotné a zdravé jídlo
Bublaniny se připravují hlavně z ovoce, které je hodně šťavnaté a rozpečením šťávu ještě víc uvolní. Třebaže se bublaniny pečou z různých těst, předpokladem je, aby se do něj šťáva dobře vsákla. Může to být těsto:
- piškotové,
- třené,
- lité kynuté
- nebo těsto s přidanou mléčnou složkou jako je tvaroh, jogurt, zakysaná smetana a podobně.
Na bublaninu se nehodí těsto linecké nebo jiné křehké těsto.
Bublaniny se buď ponechávají jen s ovocem, nebo je možno sypat je drobenkou. Bublaniny se konzumují teplé – jako hlavní sladké jídlo k obědu nebo k večeři, a nebo i po vychladnutí. Ovocné bublaniny se sklenicí mléka nebo ovocné šťávy poslouží jako zdravá a plnohodnotná snídaně nebo svačina pro děti, mládež i dospělé.
Bublanina od babičky: Recepty
Bublanina podle M. D. Rettigové
- 120 g másla, 120 g cukru, 3 vejce, citronová kůra, skořice, 1/8 l mléka, 180 g strouhanky, 500 g šťavnatého ovoce, tuk na formu.
Příprava: Strouhanku navlhčíme mlékem a za občasného promíchání necháme nabobtnat. Máslo se žloutky a cukrem utřeme do pěny, okořeníme skořicí i citronovou kůrou a promícháme s připravenou houskou. Hmotu zlehčíme tuhým sněhem z bílků, urovnáme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy a hustě poklademe ovocem.
Bublaninu upečeme ve středně vyhřáté formě a ještě horkou pocukrujeme.
Třená bublanina bez prášku do pečiva
- 150 g polohrubé mouky , 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 vejce, vanilinový cukr, 500 g ovoce.
Příprava: V misce třeme změklé máslo nebo rostlinný tuk na pečení společněs cukrem a žloutky. Třeme poctivě vařečkou a opravdu až do pěny. Z bílků si ušleháme pevný sníh a postupně jej přidáváme střídavě s moukou do utřeného tuku. Menší plech nebo koláčovou formu, ve které budeme bublaninu péci, si vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Navrch poklademe ovoce. Když je ovoce přezrálé a vlhčí, můžeme je nejdříve lehce obalit v hrubé mouce a potom teprve položit na připravené těsto. Použije-me-li větší ovoce (např. meruňky), potom ho nejdříve rozkrájíme na menší kostičky a také obalíme v hrubé mouce.
Moučník vkládáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů C a pečeme dorůžova.
Po zchladnutí pokrájíme a můžeme i pocukrovat moučkovým cukrem.
Bramborová bublanina od babičky
- 4 vejce, 25 dkg cukru krystalu ušleháme a poté přidáme 35 dkg vařených strouhaných brambor, 16 dkg dětské krupice, 1/2 prášku do pečiva, nastrouhanou citronovou kůru. Poklademe ovocem (třešně, višně nebo drobně nakrájené meruňky).
Bublanina bez žloutků
- 100 g hrubé mouky, 6 bílků, 50 g rozpuštěného másla, 80 g pískového cukru, 500 g sezonního ovoce (třešně, švestky, meruňky, rybíz), olej na vymazání formy, mouka na posypání formy.
Příprava: Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něhož vmícháme postupně cukr, rozpuštěné máslo a mouku. Směs nalijeme do olejem vymaštěné a moukou nebo strouhankou vysypané formy. Omyté a osušené ovoce (pokud možno vypeckované) obalíme nepatrně v mouce, aby nekleslo ke dnu a poklademe je na povrch těsta. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby a při teplotě 150 °C pečeme asi 20 minut.
Hotovou bublaninu můžeme posypat moučkovým cukrem.
Piškotová bublanina s malinami
- 4 vejce, 100 g cukru, 30 g másla, 130 g polohrubé mouky.
Příprava: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a ušlehaný sníh. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Těsto vlijeme do pekáče a posypeme malinami.
Upečeme při teplotě 180 stupňů Celsia.
Rychlá šlehačková bublanina
- 2 vejce, 1/4 l šlehačky, 1/2 l polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, rybíz.
Příprava: Vejce ušleháme s cukrem, přidáme šlehačku, mouku s práškem do pečiva a umícháme do hladka. Těsto vlijeme do vymazané formy a pokryjeme rybízem, který jsme obalili v cukru.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.
Jahodová bublanina
- 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru, půlka balíčku kypřicího prášku do pečiva, 500 g jahod nebo ovoce podle obliby a sezóny.
Příprava: Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky s cukrem našleháme, přidáme sníh z bílků, mouku, kypřicí prášek a vše znovu našleháme. Těsto vylijeme do vymazané formy (na plech, pekáč) a hustě zasypeme očištěným a vypeckovaným ovocem. Dáme do předehřáté trouby (150 °C) a pečeme zhruba 20 minut. Špejlí po deseti minutách vyzkoušíme tuhost pečeného těsta.(Tato receptura je jednoduchá a dobře zapamatovatelná. Těsto můžeme použít i pro přípravu korpusu lehkého ovocného letního dortu. Ten rozkrojíme, pokapeme ovocnou šťávou dochucenou rumem nebo rumovou trestá, potřeme polovinou uvařeného vychladlého pudinku, naskládáme měkké ovoce, přiklopíme druhou část korpusu, vrch korpusu potřeme druhou částí pudinku, ozdobíme ovocem, případně i šlehačkou.)