Nemáte rádi kypřicí prášek nebo jste ho prostě jen zapomněli koupit? Nevěšte hlavu, dobrý dezert uděláte snadno i bez něj. Kypřicí prášek lze nahradit jeho alternativami (jedlá soda, vinný kámen). Pokud nemáte ani ty, pomohou vejce, která vyšleháte do sněhu. Službu udělá také alkohol nebo sodovka.
My jsme si pro vás ovšem připravili recept na citronovou buchtu, která se také připravuje bez kypřicího prášku. Trik spočívá ve šlehání vajec.
Ingredience
225 g změklého másla
225 g cukru krupice
225 g hladké mouky
4 vejce
Kůra nastrouhaná z jednoho citronu
1 lžička vanilkového extraktu
Na polevu:
Šťáva z 1,5 citronu
85 cukru krupice
Postup
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na biskupský chlebíček (cca 8 x 21 cm) vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem.
Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Šleháme, dokud není směs krémová a cukr rozpuštěný (asi 3 – 5 minut). Postupně přidáme vejce, vždy jedno vejce zašleháme do směsi, až pak další. Směs s vejci šleháme asi 3 – 4 minuty. Potom do těsta zamícháme mouku, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkovou esenci.
Těsto přendáme do vymazané formy, uhladíme lžící a pečeme asi 40 – 45 minut. Mezitím vyrobíme polevu: smícháme citronovou šťávu a cukr, mícháme tak dlouho, dokud cukr není rozpuštěný.
Potom formu vytáhneme z trouby a špejlí vyzkoušíme, jestli už je hotová. Vyklopíme na mřížku a potřeme polevou. Necháme vychladit.