Chystáte se na zabijačku? Nezapomeňte na buchtu do prejtu. Možná by to leckoho ani nenapadlo, ale prejt opravdu není jen maso. Podstatnou část tvoří i jiná náplň, které se říká buchta do prejtu. Vyrábí se z kynutého těsta. Někteří ji nahrazují rozmočeným bílým pečivem, ale podle znalců to prý není ono. Podíváme se tedy, jak buchtu vyrobit. Nezapomeňte při tom, že buchtu nestačí péct těsně před zabijačkou, měla by být hotová nejméně 4 dny dopředu.
Ingredience
750 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
1 kostka droždí (42 g)
Vejce
Lžička soli
500 ml vody
Trocha mléka na rozdělání kvásku
Postup
Do vlažného mléka rozdrobíme kostku droždí, přidáme špetku soli a špetku cukru. Nádobu zakryjeme a počkáme pár minut, až vzejde kvásek. Do mísy nasypeme hladkou i polohrubou mouku, sůl, přidáme vejce, vlijeme kvásek a postupně vléváme i vodu (vlažnou, ne studenou). Uhněteme těsto, která pak necháme zakryté hodinu až hodinu a půl kynout na teplém místě. Potom jej znovu prohněteme a rozdělíme na dvě poloviny. Z obou vytvarujeme bochník nebo šišku a pečeme na 180 stupňů asi 40 – 45 minut. Buchtu nepečeme až dohněda, měla by zůstat světlá.
Upečenou buchtu necháme stranou doschnout. Před zabijačkou ji nakrájíme, pokapeme trochou vody a rozdrobíme na malé kousky.