Buchta s hroznovým vínem

Někdy je v obchodech hroznové víno tak levné, že je nakoupíme nejen jako ovoce stolní, ale také začneme přemýšlet, zda by se hroznové víno nedalo nějak kuchyňsky zužitkovat. Pečení sladkých moučníků je blízké většině žen, a tak se úvahy stáčejí na nějakou tu buchtu s hroznovým vínem. Receptů je na výběr.

Buchta s hroznovým vínem: Recepty

Hroznová bublanina

  • 500 g polohrubé mouky, 250 g hery, 300 g cukru, 3 vejce, 1/4 l mléka, prášek do pečiva, hroznové víno.
    Příprava: V míse třeme změklý tuk s cukrem a žloutky do pěny, pak postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného velkého pekáče a poklademe višněmi. Višně můžeme předem posypat moukou, aby neklesaly ke dnu pekáče.
    Pečeme v předehřáté troubě dorůžova.

Karamelové řezy s hroznovým vínem

  • 4 vejce, tolik moučkového cukru a tolik hrubé mouky, kolik váží celá vejce, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání dortové formy, 500 g pevného hroznového vína.
    Karamelový krém: 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (Salko), 250 g másla nebo rostlinného másla.
    Příprava: Nejdříve pečicí plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Žloutky utřeme s odváženým cukrem do pěny. Do tohoto základu vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků spolu s prosátou moukou. Těsto vlijeme na plech, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Vychladlý plát podélně rozkrojíme na dvě části, jednu polovinu natřeme krémem, přiložíme druhý plát a zbylým krémem potřeme povrch i strany moučníku. Nakonec posázíme opraným a okapanými kuličkami hroznového vína.
    Dáme do lednice důkladně vychladnout, aby krém ztuhl. Pak krájíme na řezy.
    Příprava karamelového krému: Celou neotevřenou konzervu slazeného mléka ponoříme do vody a mírným varem vaříme asi dvě hodiny. Necháme v hrnci s vodou vychladnout, a potom teprve vyjmeme a otevřeme. Nikdy neotevíráme horké. Změklý tuk utřeme do pěny a po částech přidáváme krém. Našleháme do pěny.

Koláč z litého těsta s hroznovým vínem

  • 150 g polohrubé mouky , 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 vejce, vanilinový cukr, 500 g hroznového vína.
    Příprava: V misce třeme změklé máslo nebo rostlinný tuk na pečení společně s cukrem a žloutky. Třeme poctivě vařečkou a opravdu až do pěny. Z bílků si ušleháme pevný sníh a postupně jej přidáváme střídavě s moukou do utřeného tuku. Menší plech, ve kterém budeme bublaninu péci, vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Povrch poklademe ovocem. Když je víno přezrálé a vlhčí, můžeme je nejdříve lehce obalit v hrubé mouce a potom teprve položit na připravené těsto.
    Moučník vkládáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme dorůžova.
    Po zchladnutí pokrájíme a můžeme i pocukrovat moučkovým cukrem.

Bublanina s hroznovým vínem

  • 500 g hroznového vína, 100 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 25 g másla, 4 vejce.
    Příprava: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak vmícháme mouku, vlahé rozpuštěné máslo a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a poklademe třešněmi obalenými v hrubé mouce.
    Ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova.

Litá dia pudinková buchta s rozinkami

  • 100 g tuku na pečení, diabetické náhradní sladidlo vhodné pro pečení (místo 120 g cukru), 4 žloutky, 100 g rozinek, 250 g hladké mouky, 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí (40 g), 1/2 balíčku kypřicího prášku, 1 dl mléka, 4 bílky, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.
    Příprava: Změklý tuk rozetřeme se sladidlem, postupně všleháme žloutky a vše napěníme. Do směsi vmícháme rozinky, mouku prosátou s pudinkovým a kypřicím práškem, mléko a vše lehce promícháme. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vytřený tukem a vysypaný moukou a vložíme do středně vyhřáté trouby (200 °Celsia).

Moravská bublanina s hroznovým vínem

  • 150 g másla, 150 g cukru moučky, 3 vejce, 150 g mouky, třešně nebo višně.
    Příprava: Máslo utřeme do pěny, přidáme cukr, znovu napěníme, přidáme postupně žloutky a třeme půl hodiny. Pak střídavě přidáváme lžíci mouky a lžíci sněhu z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný pekáček a hustě poklademe třešněmi nebo višněmi.
    Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi dvacet minut.

Zanechte odpověď