Buchta s ostružinami

Ostružiny jsou ovoce velice šťavnaté, a tak jsou velmi vhodné pro různé bublaniny a lité buchty, ve kterých se puštěná šťáva vsákne do těsta. Z téhož důvodu jsou ostružiny vhodné i jako chuťové ozvláštnění tvarohových náplní a nádivek. Nevýhodou ostružin je poměrně velké množství drobných zrníček a tužší lůžko souplodí.

Buchta s ostružinami : Recepty

Jogurtová buchta s ostružinami

  •  500 g švestek, 100 g práškového (případně hnědého) cukru, 150 g polohrubé mouky, 1 kelímek bílého jogurtu (125 g), 1 vejce, půl prášku do pečiva, špetka soli, máslo a mouka na vymazání a vysypání mísy a trocha hrubé mouky.
    Příprava: Vejce utřeme s cukrem, vmícháme mouku s práškem do pečiva, jogurt a špetku soli. Řídké těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané nízké mísy remosky, předehřátým víkem přiklopíme a necháme chvíli péct.
    Když těsto trochu ztuhne, poklademe na ně ovoce poprášené mírně hrubou moukou a pečeme dorůžova.

Křehká buchta s ostružinami

  • Těsto: 300 g hladké mouky, 130 g tuku (Hera či máslo), 90 g moučkového cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva.
    Náplň: 500 g tvarohu (ve vaničce), 1 vanilkový cukr, 180 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 – 5 lžic rumu, 250 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek.
    Na ozdobení: cca 400 – 450 g ostružin
    Příprava: Všechny přísady na těsto smícháme a zpracujeme na vále. Poté těsto vyválíme na pečícím papíře (30 x 40 cm) a přeneseme ho na plech. Náplň připravíme tak, že krátce prošleháme tvaroh, cukry, vejce a rum. Dále v mléce rozmícháme pudinkový prášek a tuto směs vlijeme do tvarohu. Náplň je poměrně řídká, ale tak to má být.
    Nalijeme ji na těsto, rozložíme ostružiny (či jiné ovoce) a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu 30 minut a 5 minut necháme ještě ve vypnuté troubě dojít.

Ostružinová bublanina

  • 500 g polohrubé mouky, 250 g Héry, 300 g cukru, 3 vejce, 1/4 l mléka, prášek do pečiva, ostružiny.
    Příprava: V míse třeme změklý tuk s cukrem a žloutky do pěny, pak postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného velkého pekáče a poklademe ostružinami. Ty můžeme předem posypat moukou, aby neklesaly ke dnu pekáče. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova.

Třená buchta s ostružinami

  • 100 g hrubé mouky, 6 bílků, 50 g rozpuštěného másla, 80 g pískového cukru, 500 g ostružin, olej na vymazání formy, mouka na posypání formy.
    Příprava: Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něhož vmícháme postupně cukr, rozpuštěné máslo a mouku. Směs nalijeme do olejem vymaštěné a moukou vysypané formy. Omyté a osušené ovoce (pokud možno vypeckované) obalíme nepatrně v mouce, aby nekleslo ke dnu a poklademe je na povrch těsta. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby a při teplotě 150 °C pečeme asi 20 minut.
    Hotovou bublaninu můžeme posypat moučkovým cukrem.

Tvarohová bublanina s ostružinami

  • 25 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 18 dkg tuku, 3 vejce, 25 dkg měkkého tvarohu, 1/4 prášku do pečiva. 
    Příprava: Utřeme tuk s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, mouku, prášek a sníh, 500 g ostružin. Vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, hustě poklademe ostružinami, při 180 stupních zvolna upečeme. Ještě teplou bublaninu pocukrujeme.

Zanechte odpověď