Bůčková roláda

Bůčkovou roládu připravujeme buď z masa celého, jen na plát rozříznutého a rozklepaného, nebo z vepřového bůčku mletého. Někdy se může mletý vepřový bok použít i jako nádivka do rolád z jiného typu vepřového masa – obvykle suššího, třeba z kýty. Nabízíme recepty na různé typy rolády z bůčku.

Bůčková roláda: Recepty

Borotínský bůček

  • 1,5 kg libového bůčku 1 kg libového uzeného masa (krkovice, plec) česnek zelený pepř sůl.
    Příprava: V bůčku uděláme kapsu, kterou vytřeme česnekem utřeným se solí a drceným zeleným pepřem. Do takto připravené kapsy vložíme uzené maso (pokud možno vcelku) a celý bůček pevně omotáme tenkým provázkem. Pokud v bůčku nejde z nějakého důvodu udělat kapsa, vytvoříme z něho plát a uzené maso do něho zavineme jako roládu. Necháme den odležet v chladnu a pak pečeme v horké troubě. Podléváme vodou. Takto připravený bůček je výborný teplý i studený jako nářez.
    Příloha: Chléb nebo jiné pečivo, sterilované okurky, zelenina podle chuti.

Roláda z mletého bůčku

  • 1 kg mletého bůčku, 3 lžíce škrobové moučky, 2 dl studeného mléka, sůl, pepř. Náplň: 3 vejce, 100 g libového salámu, 100 g žampionů, 1 cibule, lžíce oleje.
    Příprava: Mletý bůček osolíme, okořeníme a rozmícháme se solamylem a mlékem a uložíme na noc do chladničky. Druhý den si připravíme větší mikrotenový sáček, na který rozetřeme odležené maso. Potřeme připravenou náplní a pomocí mikrotenového sáčku stočíme. Přendáme do pekáče a pečeme zvolna za občasného podlévání dočervena.
    Náplň: na oleji osmahneme cibulku, na ní udusíme žampiony, přidáme krájený salám a vmícháme osolená vejce. Necháme ztuhnout

Zbojnická roláda s mletým masem ¨

  • 1000-1200 g libovějšího bůčku bez kostí a chrupavek, 300-350 g mletého zadního hovězího, 300 g měkkého salámu (např. šunkový, se žampióny), 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička koření do mletých mas nebo grilovacího koření, 2-3 špetky soli, 1/2 lžičky drceného pepře, 3/4 lžičky mletého kmínu, 1 vejce. Na oblohu při pečení: 1 střední cibule nakrájená na tenké plátky, na plátky nakrájené 3 stroužky česneku, na první podlití 1 dl studené vody či vývaru.
    Příprava: Bůček rozkrojíme podélně na polovinu, ale nedořízneme, aby vznikl plát masa, nebo si ho necháme rozříznout hned u řezníka. Z obou stran ho naklepeme, osolíme a okmínujeme. V misce rukama řádně prohněteme mleté maso, na kostičky nakrájený salám, rozetřený česnek se špetičkou soli, papriku, koření, pepř, sůl (s ní opatrně, při pečení se rozleží a roláda je potom slanější) a rozklepnuté vejce. Směs z misky poklademe na připravený plát masa, běžně zabalíme, ovážeme provázkem či režnou nití a vložíme do pekáče. Obložíme cibulí a česnekem a podlijeme. Pečeme v troubě nebo remosce 1 a 1/4 až 1,5 hodiny, v polovině pečení obrátíme, přeléváme šťávou a podle potřeby doléváme teplou vodou či vývarem. Přílohy poléváme vypečenou šťávou i s cibulí a česnekem. Jídlo je pikantnější, zapíjíme pivem.
    Příloha – různě připravené brambory (vždy vděčná kaše), rýže, pokud přidáme zelí, můžeme nabídnout houskové, bramborové knedlíky i klouzáky (chlupaté knedlíky).

Bůčková roláda se zeleninou

  • 500 g vykostěného libovějšího bůčku, 200 g mražené zeleninové směsi, 100 g sýra, 2 malé cibule, lžička zázvoru, pepř, kmín, sůl.
    Příprava: Mraženou zeleninu ponoříme krátce na sítu do vroucí osolené vody. Pak necháme okapat, smícháme se strouhaným sýrem, zázvorem a jednou strouhanou cibulí. Bůček rozkrojíme na plát, osolíme, opepříme, naplníme zeleninovou směsí a zabalíme. Zajistíme jehlami, případně ještě povážeme. Povrch rolády poklademe kolečky cibule a posypeme kmínem. Podlijeme vodou a dáme péci.
    Podáváme s brambory nebo bramborovým knedlíkem.

Bůčková roláda

  • 600 g libovějšího bůčku, 100 g vařené rýže, 200 hub (žampiony nebo 20 g hub sušených, předem namočených), 80 g sterilovaného hrášku, malá cibule, lžička oleje, pepř, tymián, sůl.
    Příprava: Bůček vykostíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na lžičce oleje osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme houby a deset minut podusíme. Prochladlé houby vmícháme společně s hráškem do uvařené rýže, okořeníme tymiánem a podle potřeby osolíme. Touto nádivkou naplníme plát bůčku, stočíme a dobře zajistíme povázáním. Do pekáčku umístíme kosti, na ně roládu, podlijeme trochou vody a pečeme za občasného podlévání v troubě dočervena.
    Podáváme s bramborovými knedlíky nebo bramborem.

Bůčková roláda s čajovkou

  • Vykostěný plát libovějšího bůčku (asi 600 g), 2 rohlíky, 100 g čajovky, malá konzerva hrášku, 1 vejce, kmín, pepř, sůl.
    Příprava: Rohlíky namočíme ve šťávě z hrášku, vymačkáme, rozmícháme s čajovkou, vejcem, přisolíme a vmícháme okapaný hrášek. Plát bůčkuosolíme, opepříme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zajistíme povázáním, pokmínujeme a podlitý trochou vody dáme zakrytý péci. Pečeme za občasného podlévání dočervena.
    Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Zanechte odpověď