Žlutý zázvor, indický šafrán, zlatá bohyně. To jsou přezdívky, které si vysloužila kurkuma. „Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu“. Kurkuma je opravdu příbuzná zázvoru, skutečně barví do žluta jako šafrán a jsou jí přisuzovány zdravotní účinky skoro „božské“. Nejjednodušší způsob, jak kurkumu využít v domácí přírodní lékárničce, je připravit z kurkumy čaj, odvar, thé se zdravotními účinky. Když se žádné nedostaví, alespoň si pochutnáme. Čaj z kurkumy nejen léčí, ale také dobře chutná.
Suchá kurkuma nebo čerstvá?
Na českém trhu asi jen zřídka natrefíme na čerstvé oddenky kurkumy (podobají se oddenkům zázvoru, ale mají temně žlutou barvu). Proto se musíme spokojit s kurkumou suchou, mletou. Té je naštěstí i u nás dostatek a mít mletou kurkumu v zásobách domácího koření už není nic neobvyklého. Může nás uklidňovat, že i v zemích původu si lidé mletou suchou kurkumu kupují.
Kurkumovník dlouhý (Curcuma longa) pochází z jihovýchodní Asie. Využívá se jako koření, součást tradičních kořenících směsí a past, i ke kosmetickým účelům. Kurkuma má zemitou, nahořklou, peprnou, hořkosladkou chuť a jemnou vůni. Hojně je využívána pro pozitivní účinky na lidský organismus. Ani současné poznatky léčivé účinky kurkumy nepopírají, právě naopak – ještě rozšiřují oblasti, v nichž kurkuma může pomáhat.
Čaj z kurkumy
Čaj z kurkumy samozřejmě není pravým čajem (což někdy „šťourálkové“ s oblibou připomínají). Ale snad je jasné každému, že píše-li se v textech „kurkumový čaj“, je tím míněn nálev, odvar, zápar.
Čaj ze samotné kurkumy by nemusel chutnat každému. Zemitá příchuť v nálevu dost dominuje. Proto je zvykem kombinovat kurkumu s dalším kořením, které s ní ladí, doplňuje ji: citron, limeta, zázvor, kardamom, lemon grass, muškátový ořech i květ… Záleží na chuti a oblibě konzumenta. Kurkuma by ale měla být hlavní složkou. Počítá se lžička sušené nebo dvě lžičky čerstvé (strouhané) kurkumy na jeden hrnek 250 ml vroucí vody.
- 1 hrnek vody
- 1 lžička nastrouhané čerstvé kurkumy (můžete nahradit kurkumou sušenou)
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 stonek nasekané citrónové trávy
- špetku cayennského pepře
- 2 lžičky medu
- šťáva z citrónu
Co se o kurkumě uvádí
Je téměř neuvěřitelné, jaké zdravotní účinky se kurkumě přisuzují – když přímo neléčí, tak alespoň prospívá nebo slouží k prevenci onemocnění.
- Doporučuje se při gynekologických obtížích.
- Je doporučována pro starší lidi, protože oživuje činnost mozkových buněk a kognitivní funkce.
- Kurkuma eliminuje toxiny v potravinách.
- Kurkuma se často používá k různým detoxikačním kúrám.
- Má antibakteriální účinky.
- Ničí parazity v lidském těle.
- Podporuje tvorbu žluči a posiluje činnost jater.
- Pozitivně ovlivňuje srdeční činnost, a to i jako preventivní prostředek proti vzniku srdečních onemocnění.
- Pozitivně působí na lidskou psychiku a zmírňuje úzkosti, deprese (přírodní antidepresivum).
- Pozitivně působí na zažívání. Strava kořeněná kurkumou je lépe stravitelná a živiny v ní obsažené se lépe vstřebávají do těla.
- Především se jí připisuje zvyšování odolnosti organismu a jeho regenerace. Zlepšuje tvorbu tkání a tím „omlazuje“. Přispívá dlouhověkosti.
- Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.
Další uváděné účinky kurkumy
- Údajně bylo bylo prokázáno, že je silným antioxidantem a naděje se do kurkumy vkládá i v oblasti onkologických chorob.
- Kurkuma může zlepšit zdravotní stav při autoimunitních onemocněních, zejména při cukrovce.
- Kurkuma se rovněž používá jako přírodní analgetikum, tiší bolesti.
- Požívání kurkumy působí jako prevence vzniku bakteriálních nemocí.
- Při vnějším použitím napomáhá hojení –použije se přímo na ránu, má svíravé účinky.
- Regeneruje a čistí pokožku, napomáhá od kožních problémů. Při omývání obličeje odvarem z kurkumy je vláčná a má pleť zlatavý nádech. Používá se při plísňových onemocněních kůže. Dobrých výsledků se dosahuje při léčbě kožních ekzémů za použití kurkumy.
- Urychluje hojení pooperačních ran a minimalizuje vznik velkých jizev.
Foto: pixabay.com