Houbové čalamády, čalamády s houbami, jsou oblíbeným domácím produktem na celém světě. Ale v Česku možná ještě víc. Vždyť houbaření je jedním z atributů „československého“ životního stylu. Tipů na přípravu čalamády není nikdy dost. A v létě a na podzim obzvlášť.
Čalamáda z hub: Recepty
- 450 g hub čerstvých nebo sušených, sůl, 250 g červené papriky, 250 g cibule, 50 ml vody, 100 ml octa, 75 g cukru, 20 g soli, bobkový list, nové koření, hřebíček, celý pepř.
Příprava: Houby uvaříme ve slané vodě a necháme je vychladnout. Pokud používáme sušené houby, nejprve je dvě hodiny předem namočíme a potom je také necháme chvíli povařit ve slané vodě. Na lák do středně velkého hrnce nalijeme vodu, ocet, přisypeme cukr a sůl a přidáme všechno uvedené koření. Promícháme a postavíme na plotnu, kde necháme krátce přejít varem. Sejmeme z plotýnky. Mezitím nakrájíme na kostičky papriku a cibuli a nasypeme do velké mísy. Přidáme na plátky nakrájené houby, trochu kečupu a rajského protlaku a promícháme. To vše zalijeme lákem. Hotovou směs naplníme do čistých zavařovacích skleniček a 20 minut necháme sterilizovat.
Houbová čalamáda pilantní
- 2,5 kg hub, 2 dcl vody, 4 dcl octa, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 6 bobkových listů, 1 kg paprik, 60 dkg cibule, 6 dkg soli, 30 dkg cukru krystalu, 25 dkg oleje, 25 dkg kečupu, 25 dkg rajského protlaku.
Příprava: Očištěné houby svaříme, necháme vychladnout a řádně propláchneme. Svaříme vodu s octem a kořením a vychladlý nálev nalijeme na houby.
Papriky nakrájíme na nudličky, přidáme k nim pokrájenou cibuli, sůl, cukr, olej, kečup, rajský protlak a smísíme s houbami v nálevu. Vše řádně promícháme a sterilujeme 20 minut při 180 stupních.
Houbová čalamáda s rajčaty
- 750 g očištěných a nakrájených hub na menší kousky, 1 dl vody na podlití hub + 2 špetky soli, 100 g červené tenkostěnné papriky nakrájené na proužky (1 velkou nebo 2 menší), 200 g nakrájené cibule na kostičky (2 větší), 500 g oloupaných rajčat nakrájených na menší kousky, 1 dl oleje, ½ dl ostrého kečupu.
Příprava: Nakrájené houby podlijeme 1 dl vody a přidáme 2 špetky soli a dusíme je 15-20 minut . Podušené houby necháme vychladnout. Všechny suroviny na nálev vložíme do kastrolu, promícháme a přivedeme k varu. Mírným varem vaříme pět minut. Pak hrnec odstavíme a také necháme zchladnout. Koření po celou dobu chladnutí ponecháme v nálevu.
Do mísy na přípravu čalamády vložíme nakrájenou cibuli, papriku, oloupaná a nakrájená rajčata. K zelenině v míse přidáme zchladlé houby, 1 dl oleje a ½ dl ostrého kečupu. Studený nálev, až nyní přecezený, nalijeme ke směsi. Vše promícháme a směsí plníme připravené a čistě umyté sklenice.
Skleničky s čalamádou sterilizujeme při 80 °C po dobu 20 minut. Vychlazené ukládáme do chladné místnosti, kde vydrží i jeden rok .
Čalamáda s paprikami a houbami
- 2 kg hub, 1 kg paprik, 1kg cibule (ale lze použít i zelí či květák).
Nálev: 2 l vody, ½ l octa, 40 dkg cukru, 5 bobkových listů, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 6 dkg soli.
Příprava: Houby nakrájíme na větší kousky, spaříme je a scedíme. Vše ostatní nakrájíme na nudličky a houby se zeleninou zalijeme horkým lákem, který před tím svaříme a vše necháme do druhého dne uležet. Pak dáme do sklenic a zavařujeme 15 minut.
Houbová čalamáda jednoduchá
- Na 1 kg hub nakrájených a povařených ve slané vodě 5 až 7 minut, budeme ještě potřebovat 1/2 kg cibule na kolečka a 1/2 kg barevných paprik nakrájených na proužky, vše krátce povařené v nálevu z 1,5 l vody, 3 dkg soli, 15 dkg cukru (lze nahradit sladidlem) 2 deci octa 8%, 10 zrnek nového koření, 3 ks bobkového listu – vše svaříme, přidáme povařené houby a necháme aspoň půl dne stát. Potom plníme do sklenic a sterilujeme při 80°C asi 20 minut.
Houbová čalamáda s kyselým zelím a ačokči
- 1 kg hub, 1 kg ačokči, 3/4 kg kysaného zelí, 2 cibule, 3 feferonky, 1 lžíce rostlinného oleje, sůl.
Příprava: Podusíme houby s lžící oleje osolené. Necháme zchladnout. Přidáme vše ostatní a dobře promícháme a dáme do sklenic a sterilizujeme.