Caletky se krajově říká pečivu, na jehož přípravu se používají vepřové škvarky. I když ne vždy a všude. Jsou ovšem regiony v naší zemi, kde se žádné caletky nepečou, protože je tam neznají, a ze škvarků připravují něco jiného. Jak se připravují caletky?
Caletky. Na kilojouly se nehledí
Asi neexistuje jediný přesný recept na pečiva zvané caletky. Jejich spojnicí jsou vepřové škvarky. To napovídá, že caletky jsou pečivo připravované v zimě, kdy bývá dostatek škvarků i v domácnostech, kde se nezabíjí prase. K zimě patří energeticky náročnější jídla, a tak jestliže chceme někdy caletky vyzkoušet, je zima ideálním časem.
Škvarkové placky s mákem – „caletky“
- 42 g droždí, 1 lžíce cukru, asi 2 dl mléka, 500 g hladké mouky, 2−3 lžíce nemletého máku, 200 g vařených brambor, 300 g čerstvých škvarků, 2 lžíce sádla, 2 lžičky soli, 1 vejce, 1 lžíce octa, mouka na podsypání, 2 žloutky na potření, mák na posypání.
Příprava: V míse utřeme droždí s cukrem, zalijeme teplým mlékem, zasypeme hrstí mouky, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku promícháme s mákem, přidáme najemno nastrouhané brambory, nahrubo nasekané škvarky rozpečené na dvou lžících sádla, sůl, vejce, ocet, vyběhnutý kvásek a vypracujeme těsto. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí promísíme.
Z vykynutého těsta tvarujeme placičky o průměru asi 8 cm, které svrchu ostrým nožem nakrojíme do mřížky, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mákem.
Pečeme při 170 °C dorůžova, cca 15−20 minut.
(Podle Kluků v akci)
Škvarkové caletky
- 1 ks vejce, 100 ml mléko, 0.5 balíčku prášek do pečiva, 150 g sádlo se škvarky, 400 g hladká mouka, 1 lžíce Hera, 1 lžička mletý mák.
Příprava: Sádlo se škvarky a kouskem Hery rozehřejeme. Mouku promícháme se solí, trochou máku a práškem do pečiva. Promícháme s rozpuštěným sádlem, přidáme vejce a mléko (mléko přidáváme opatrně, jen trochu, aby bylo těsto tuhé). Rukama uhněteme těsto, uděláme z něj váleček a rozkrájíme ho na kousky, ze kterých tvoříme malé placky. Na suchém, nevymaštěném plechu (placky jsou mastné dost) pečeme při 200 stupních asi 20 minut.
Nejlépe chutnají ještě čerstvé.
Caletky s mákem
- 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 125 g rozpuštěného másla (nebo sádla), špetka soli, 2 lžičky kypřicího prášku (nejlépe bez fosfátů), nemletý mák podle chuti, krupicový cukr podle chuti (pro slanou verzi vynechte), asi 200 ml mléka.
Příprava: Do misky prosijte obě mouky, rozklepněte vejce, přidejte rozpuštěné máslo, sůl, kypřicí prášek, mák, a pokud budete chtít sladké placky, tak i cukr – stačit by měly dvě nebo tři lžíce. Postupně přilévejte mléko a rukama zadělejte těsto. Mělo by být měkké, ale nemělo by se lepit na prsty.
Těsto rozdělte aspoň na deset dílů. Každý kousek znovu propracujte. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů a plech potáhněte pečicím papírem. Z kousků těsta tvarujte na lehce pomoučněném válu tenké placky; pokud chcete, můžete je vyválet válečkem.
Rovnejte je na plech a pečte asi deset minut; v průběhu pečení je jednou obraťte.