Carving: Vyřezávání z ovoce

Carving, dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny – umění asijských mistrů staré čtrnáct století – se v Česku začalo prosazovat tak koncem minulého tisíciletí. Do té doby si tuto dovednost v Česku osvojovala jen hrstka profesionálních kuchařů.

V současné době se ozdobnému vyřezávání do ovoce a zeleniny – carvingu – věnují profesionálové v gastro oborech i amatéři: mohou navštěvovat odborně vedené kurzy, na trhu jsou i nástroje vhodné pro carving. V republice jsou pořádány soutěže v této disciplíně.

Není carving jako carving

Anglického výrazu carving (řezba) se bez překladu u nás používá pro označení techniky sjezdového lyžování, a nebo pro dekorativní úpravu ovoce a zeleniny. V obou případech se jedná o řezbu:

  1. v prvním případě ostré „řezání“ oblouků na svahu za použití lyží speciálního tvaru,
  2. v druhém o ozdobné řezání/vyřezávání ozdobných tvarů z ovoce a zeleniny.

Světoví mistři ze země bez tradice carvingu

Carving coby gastronomické umění přišel do Evropy z Asie. Uvádí se, že tamější mistři carving rozvíjejí od čtrnáctého století. U nás – tak od konce 90. let minulého století se carvingu nejdřív věnovali profesionální kuchaři – a jejich nástup na světovou špičku Mistrů v oboru byl obdivuhodný. Například:

  • Luděk Procházka je vítěz světové kuchařské olympiády z roku 2004 a držitel pěti zlatých medailí ze světových kuchařských výstav;
  • Eliška Vostalová, která je držitelkou stříbrné a bronzové medaile ze světové kuchačské olympiády v roce 2012 a rok předtím záskala 4. místo na místrovství Evropy v Carvingu;
  • Silvie Sulanská, držitelka zlaté medaile ze světové kuchařské soutěže v Singapuru;
  • Milan Sahánek, držitel zlaté medaile ze světové kuchařské olympiády v Berlíně.

To jen namátkou, protože světově uznaných mistrů v této kuchařské disciplíně je u nás víc.

Kurzy carvingu pro odborníky i amatéry

Právě jmenovaní Luděk Procházka a Eliška Vostalová stojí v čele společnosti Carvingová akademie, která od roku 2000 pořádá kurzy carvingu pro nejširší veřejnost – kuchaře, cukráře, barmany i neprofesionální zájemce o získání dovednosti v tomto speciálním oboru.

Frekventanti kurzů jsou seznámeni s nářadím využívaným pro carving, naučí se základní technice, jsou upozorněni na nejčastější chyby. To vše při praktickém procvičování.

Kurzy carvingu jsou pořádány nejen v místě sídla akademie v Benešově, ale i v místě přihlášeného klienta, čímž může být nejen provozovna, ale také nějaká osvětová organizace pořádající kurzy pro veřejnost. Dále jsou kurzy pořádány v odborných školách a na učilištích.

Kurzy jsou rozděleny:

  1. jednak podle zkušeností frekventantů – od začátečníků přes pokročilé až ke kurzům speciálním,
  2. a dále podle témat (ozdoby, květy, růže, ptáci, melouny, dýně, obličeje do dýní a další).

České soutěže v carvingu

V České republice jsou pořádány soutěže v carvingu.

Známý je například Junior carving cup poprvé pořádaný v roce 2003 v Třebíči. Do Třebíče se od té doby sjíždí vždy špička mladých řezbářů z celé republiky.

V roce 2016 se konal:

  • Melounový šampionát v Třebíči;
  • v Českých Budějovicích Dýňový šampionát;
  • v Hradci Králové Gastro Hradec Vitana cup.

Do soutěží se mohou přihlásit profesionálové i amatéři z České republiky i ze zahraničí, dokonce i mládež pod 15 let (s písemným souhlasem rodičů). Soutěže mají vysokou profesionální úroveň. V porotách zasedají držitelé světových ocenění. Porotci sledují soutěžící po celou dobu. Potřebují si udělat obrázek, jak pracují, zda mají kolem sebe čistotu, jak dokážou používat nářadí. Musí umět pracovat nejen s jedním nástrojem. Vše se hodnotí.

Propozice soutěží jsou k dohledání na internetu, a to buď na stránkách Akademie carvingu nebo na webech pořadatelů.

Foto: freeimages.com

Zdroj: S využitím informací společnosti AC

Zanechte odpověď