Černý kořen

Černý kořen je zelenina, která v české kuchyni prožila už několik vzestupů, a pak zase zapomnění. V současné době její obliba zase mírně stoupá. Výhodou černého kořene je kromě jemné chuti i lehká stravitelnost, proto si černý kořen mohou dopřát i „dietáři“. Vzhledem i chutí se černý kořen trochu podobá chřestu, ale výživnou hodnotou jej předčí.

Černá kořen v kuchyni

Černý kořen, lidově zvaný hadí mord, získal své pojmenování podle toho, že má nejen tmavou barvu na povrchu, ale také po očištění jeho nejprve bílá dužina tmavne.

Při nákupu černého kořene se musí vybírat čerstvé a nepoškozené kořeny. Z přelámaných kořenů uniká mléčná šťáva a zelenina tak ztrácí na jakosti.

Kořeny se čistí škrábáním od natě ke špičce. Očištěné kořeny se hned vkládají do okyselené vody nebo kyselého mléka, aby nečernaly. Také do vody, v níž se kořen vaří, se přidává ocet nebo citronová šťáva. Potom černému kořenu zůstane mléčně bílá barva, což je žádoucí.

Z černého kořene je výteční polévka připravená na způsob polévky květákové. Nejčastější úpravou je vařený černý kořen přelitý přeškvařeným máslem a posypaný strouhankou – podobně jako se upravuje chřest. Z černého kořene se ovšem připravují i jiné pokrmy.

Černý kořen: Recepty

Černý kořen s citronovou omáčkou

  • 1000 g černého kořene, 50 g másla, 40 g mouky, 125 ml smetany, odvar z černého kořene, sůl, pepř, ½ citronu, zelená petržel, 1 žloutek.
    Příprava: Očištěný černý kořen nakrájíme na kousky dlouhé asi tři centimetry, a v okyselené a osolené vodě jej uvaříme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme odvarem z kořene a smetanou, povaříme do zhoustnutí a dochutíme pepřem. Do máčky vložíme černý kořen, necháme asi pět minut povařit a dochutíme citronovou šťávou a petrželkou. Do hotové omáčky rozmícháme žloutek.
    Podává se s novými bramborami nebo s rýží.

Černý kořen s vejci

  • 1000 g černého kořene, sůl, 50 g másla, 6 vajec, pažitka.
    Příprava: Uvařený černý kořen nakrájíme na tenká kolečka, vložíme na rozpuštěné máslo, osmažíme. Vejce rozšleháme se solí, vlijeme na černá kořen: Vejce odhrnujeme, aby se zespodu pokrm nepřipálil – jako se odhrnuje omelety. Nakonec posypeme pažitkou.
    Podáváme s novými bramborami nebo s chlebem.

Salát z černého kořene

  • 1000 g černého kořene, sůl, zelená petrželka, 100 g majonézy, cukr, citronová šťáva.
    Příprava: Černý kořen uvaříme v osolené vodě, nakrájíme na kousky a zalijeme majonézou ochucenou cukrem, solí a citronovou šťávou. Povrch salátu posypeme sekanou petrželkou.
    Tento salát lze připravit i ze syrového černého kořene nastrouhaném na struhadle s malými očky. Místo pažitky lze zdobit listy hlávkového salátu nebo nakládanou červenou řepou.

Černý kořen zapečený

  • 1000 g černého kořene, 70 g másla, 125 ml mléka nebo smetany, 3 vejce, 30 g strouhaného sýra, sůl pepř, strouhanka.
    Příprava: Černý kořen uvaříme v okyselené a osolené vodě, nakrájíme na plátky. Zapékací misku vytřeme polovičním množstvím másla a vysypeme strouhankou. Do misky klademe plátky černého kořene.
    V mléce nebo ve sladké smetaně rozmícháme žloutky a zahříváme ve vodní lázni, za přidávání másla. Když omáčka zhoustne, vyndáme z vodní lázně a mácháme do prochladnutí. Pak osolíme, opepříme a přidíme 2/3 strouhaného sýra. Nalijeme do mísy na plátky černého kořene, lehce posypeme zbytkem sýra a zprudka zapečeme v předehřáté troubě.
    Podáváme s novými bramborami.

Zanechte odpověď