Česnek v sádle

Mít v kuchyni vždy po ruce česnek, tak to si přeje asi každá hospodyně. Z mnoha domácích způsobů, jak uchovat česnek v pokud možno co nejlepší „kondici“. Poměrně oblíbený je starý způsob uchování česneku pomocí dvou konzervační přípravků – soli a tuku, respektive vepřového sádla.

Česnek v sádle, konzervace po starém způsobu

Nadrcený česnek, uložený v soli a v sádle, má v kuchyni značné použití. Do polévek, na úpravu masa, omáček, do bramboráků, na potření placek, topinek… Příprava česneku v sádle je snadná, rychlá a levná. Trvanlivost tohoto domácího výrobku je prý i rok – do další sklizně. Uváděné recepty jsou ryze domácké.

Česnek v sádle: Recepty

Česnek v sádle I.

  • 0,5 kg čerstvého česneku, 120 g soli, 200 g sádla.
    Příprava: Česnek na jemno pomeleme, smícháme se solí a necháme asi jednu hodinu odležet. Pak rozpustíme sádlo na mírném ohni, sejmeme s plotny  a  do horkého sádla přidáme česnek se solí a mícháme, až se spojí česnek se sádlem. Nevaříme.
    Vlažnou pastu  plníme do skleniček, ale uzavíráme až druhý den.
    Z této dávky jsou asi tři větší skleničky a jedna malá.

Česnek v sádle II.

  • 150  g česnek, 50 g sůl, 150 g sádlo – nejlepší je domácí.
    Příprava: Oloupaný česnek prolisujeme a smícháme se solí. Necháme asi púl hodiny odpočinout. Mezitím rozehřejeme na pánvičce sádlo, vmícháme česnek se solí a za stálého míchání necháme krátce zpěnit. Hotové nalijeme do skleniček s víčkem a uložíme do lednice. Je to výborné na dochucení polévek, na topinky nebo jen na samotný krásně měkký chleba. V lednici vydrží až 1/2 roku možná i déle.

Česnek v sádle III.

  • 500 g česneku, 200 g sádla, 90 g soli.
    Příprava: Na pánvi rozpustíte sádlo a přidáte česnek se solí. Promícháte, aby veškerý česnek byl sádlem obalený. Směs se nesmí vařit, sádlo se musí jen rozehřát.

Česnek v sádle IV.

  • Domácí vepřové sádlo, česnek, kmín.
    Příprava: Sádlo rozehřejeme ve vyšším hrnku, vsypneme kmín a vypneme. Po chvíli opatrně vmícháme rozetřený česnek podle chuti – pokud je sádlo rozehřáté hodně, po přidání česneku pění a má snahu utéct z hrnku. Podle chuti osolíme a necháme vychladnout.
    Mažeme na čerstvý chleba – chutná jako sádlo „podpečínkové“.

Česnek v sádle V.

  • K naložení česneku do sádla budeme potřebovat pouze česnek, sádlo a sůl. Samozřejmě také sklenice s víčkem pro další uchování česneku. Netřeba sterilizovat. Česnek vydrží, skladován v chladu a temnu, poměrně dlouho.
    Oloupané stroužky česneku nameleme na masovém strojku nebo prolisujeme skrz lis na česnek.
    V misce smícháme se solí. Na 250 g česneku budeme potřebovat asi 70 g soli.
    Na pánvi necháme rozpustit 100 g sádla. Stačí pouze rozehřát, nebudeme nic smažit. Vmícháme směs česneku se solí. Mícháme důkladně, dokud nezačne česnek na sádle pěnit.
    Poté ihned odstavíme, a to tak, aby sádlo obalilo všechen česnek.
    Plníme do připravených čistých sklenic. Jakmile směs vychladne, uzavřeme sklenice víčkem. Uchováváme v temnu a chladu.

Česnek v sádle VI.

  • Oloupaný česnek pomeleme na masovém mlýnku. Rozpustíme tuk, přidáme sůl a zamícháme, potom přidáme pomletý česnek a znovu pořádně promícháme.
    Připravenou směs dáme do malých skleniček a zavíčkujeme.
    Naložený česnek uchováme v chladu a temnu. Takto naložený česnek je vhodný k dochucení polévek, guláše, omáček. Vydrží až dva roky.
    Pokud naložený česnek zhnědne nebo zezelená, není to na závadu.

Česnek v sádle VII.

  • Po oloupání umeleme česnek na masovém strojku, ihned promícháme s dobrým rozpuštěným sádlem. Naplníme do malých skleniček od dětské výživy a povrch ještě zalijeme vrstvičkou sádla.
    Uchováváme v ledničce v nejspodnější přihrádce.
    Česnek zůstane celý rok světlý, voňavý a chutná jako čerstvý.

Česnek v sádle VIII.

  • Výborná je česneková pasta, kterou babičky připravovaly do zásoby. Při dobrém uložení (v chladu a temnu) jim vydržela i několik let.
    Na 1000 g oloupaného, jemně utřeného či nastrouhaného česneku potřebovaly hrnek soli, spolu důkladně rozmíchaly a nechaly hodinu odpočinout.
    Dva hrnky kvalitního 100% tuku rozpustily v kastrolu, směs česneku a soli do něj přidaly a na mírném ohni podusily do pěny. Poté okamžitě kastrol stáhly z tepla (směs se nesmí vařit) a nechaly vychladnout. Naplnily jí malé skleničky, které pečlivě uzavřely víčky.
    Místo tuku můžete použít vepřové sádlo

Zanechte odpověď