Od pradávna byla vysoce ceněna léčivá moc česneku setého (Allium sativum). V temném středověku byl česnek všeobecně používaným lékem a preventivním prostředkem proti všem nemocem (moru, choleře). Naši předkové také věděli, že má účinek hlístopudný. Pro blahodárné vlastnosti byla oblíbena polévka česnečka, zvaná úkrop (též oukrop). Vařívala se obyčejně v pátek večer a jedla se co možná horká, aby se „vypařil“ žaludek. Česneková polévka se v různých krajích a rodinách vařila různě (a nebo stejně). Nabízíme vyzkoušené recepty na česnekovou polévku od babičky. Jejich výhodou je rovněž rychlá příprava.
Česnek: Lidová zkušenost podpořená vědou
Moderní medicína objevila v česneku skutečné základy jeho léčivé moci. Především jsou to vitaminy A, skupiny B, vitamin C, dále jód a hlavně aminová kyselina alliin, která se přeměňuje na allizin. Ten je specifickou složkou éterického česnekového oleje a má dobrý baktericidní účinek zvláště při infekčních střevních chorobách.
Léčivé účinky česneku jsou mnohostranné. Éterický olej má příznivý vliv na činnost zažívacích orgánů. Uklidňují činnost střev a hlavně podněcují vyměšování žaludečních šťáv, a tím zvyšují chuť k jídlu. Česnek se osvědčil při léčení vleklých střevních katarů spojených s průjmy. V současné době se stále více zdůrazňuje jeho vliv na snížení některých forem vysokého krevního tlaku, na léčení arteriosklerózy a čištění krve.
Česneková polévka od babičky: Recepty
Česneková polévka s osmaženým chlebem
- 1 litr vývaru z hovězího masa, kostí nebo jen z bujonové kostky, špetka majoránky, 2 krajíčky staršího chleba, 40 g vepřového sádla, 4 stroužky česneku, sůl, petrželka.
Příprava: Chléb nakrájíme na drobné hranolky a na polovině sádla je osmahneme dozlatova. Do procezeného vývaru přidáme rozemnutou majoránku a necháme přejít varem. Do talířů rozdělíme sádlo, česnek utřený se solí a chléb a zalijeme horkou polévkou.
Doplníme petrželkou a podáváme.
Oukrop
- 1 l vývaru z brambor, 4 stroužky česneku, 3 dkg sádla, sůl, pepř, majoránka, 4 krajíčky chleba.
Příprava: Česnek utřeme se solí a rozdělíme na talíře. Na každou porci přidáme kousek sádla a na kostičky nakrájený opražený chléb. Vše zalijeme vařícím vývarem z brambor, dochutíme solí, drceným kmínem (pokud nebyl kmín v bramborách), pepřem a majoránkou.
Česneková polévka se smetanou
- 10 g hladké mouky, 1/4 l vývaru, 50 g másla, 50 g šlehačky, 5 stroužků česneku, pažitka, bazalka (sušená nebo čerstvá), sůl, pepř, polévkové koření.
Příprava: Z tuku a mouky připravíme světlou zásmažku, osolíme a zalijeme studeným vývarem. Za pozvolného prošlehávání metlou přivedeme k varu. Mezitím si očištěné stroužky česneku nakrájíme na slabé plátky a po dosažení bodu varu přidáme do polévky. Provaříme 15 minut a přidáme očištěnou a jemně nasekanou bazalku a pažitku.
Nakonec polévku zjemníme částí vyšlehané šlehačky a zbylou částí dozdobíme při podávání.
Česnečka z česnekových výhonků
- 2 l vody, 5 brambor, svazek česnekových výhonků, sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla.
Příprava: Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kousky. Česnekové výhonky rozkrájíme na špalíčky. Vodu přivedeme k varu, osolíme a vložíme do ní brambory a česnekové výhonky a obojí vaříme doměkka. Mezitím oloupeme česnek a třeme jej. Nakonec do polévky vmícháme utřený česnek a rozpustíme v ní sádlo.
Ihned podáváme.
Česneková polévka – rychlá
- Asi 6 stroužků česneku prolisujeme, rozehřejeme na několika lžicích oleje, přidáme bobkový list, pepř a jemně nasekanou petrželku. Krátce podusíme a zalijeme masovým vývarem. Vaříme asi 10 minut na mírném plameni pod pokličkou. Dochutíme solí.
Do talíře položíme krajíc veky, rozklepneme vajíčko a zalijeme vařící polévkou.
Česneková polévka s mlékem (pro diabetiky)
- 3/4 l vody, 1/4 l mléka, 4 stroužky česneku, 1 žloutek, 2 krajíčky chleba, 40 g oleje, petrželka, sůl.
Příprava: Česnek utřeme se solí, přidáme do vody a necháme krátce povařit. V několika lžících studeného mléka rozmícháme žloutek. Zbylé mléko hodně ohřejeme a přilijeme do polévky. Polévku odstavíme a všleháme mléko se žloutkem. Do talířů rozdělíme na nudličky nakrájený a v tuku osmahlý chléb, podle chuti osolíme, přidáme petrželku a zalijeme polévkou. - Víc receptů pro diabetiky najdete v samostatném článku ZDE.
Česneková polévka s cibulí
- Středně velká cibule, 4 stroužky česneku utřené se solí, 2 lžíce oleje nebo sádla, 8 lžic osmaženého chleba nakrájeného na kostičky nebo plátky.
Příprava: Na větší pánev nebo do hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme drobně nakrájenou cibuli a za chvíli polovinu množství utřeného česneku. Jakmile česnek zavoní, vlijeme litr vařící vody a krátce povaříme. Zbývající česnek dáme spolu se lžičkou sádla na talíř a zalijeme polévkou.
Každý si přisolí podle chuti a přidá osmažený chléb.
Mohlo by vás zajímat
Další recepty na česnečku s bramborem jsou v samostatném článku ZDE.
Foto: (jez)