Dnes už asi každý ví, co je to dip. Slovo pochází z anglického „dip“ – tedy namočit. To vysvětluje vše. Dip je omáčka, do které můžeme namáčet kousky sýra, zeleninu, maso, chipsy a kdovíco ještě. Samotné dipy mají tisíce variant, základem je například jogurt, majonéza nebo zakysaná smetana. Mezi nejznámější dipy patří rajčatová salsa, čatní (chutney), hummus z cizrny a tahini pasty, baba ganuš z lilku či třeba tatarská omáčka. My si můžeme připravit česnekový dip ze zakysané smetany s jogurtem, ochucený estragonem. A také něco, co do něj můžeme namáčet – třeba bramborovo-cuketové placky.
Ingredience
Na dip:
125 ml zakysané smetany
125 ml bílého jogurtu
Česnek podle chuti
Bylinky na dochucení, například estragon
Na bramborovo-cuketové placky
2 mladší cukety
4 brambory středně velké
3-4 lžíce hladké mouky
2 vejce
3-4 stroužky česneku
Majoránka, sůl
Postup
Na hrubším struhadle nastrouháme oloupanou cuketu, posolíme ji, zamícháme a necháme odstát. Po odstátí vymačkáme přebytečnou vodu, na jemném struhadle do ní nastrouháme brambor, přidáme vajíčka, mouku, majoránku, sůl, česnek, zamícháme. Pokud je vše řídké, můžeme přidat mouku. Smažíme na sádle nebo olivovém oleji, raději menší placky, ať se netrhají, cuketa přece jen obsahuje více vody, kterou se ne vždy podaří úplně vymačkat.
Mezitím si můžeme připravit česnekový dip: Smícháme zakysanou smetanu s bílým jogurtem. Oloupeme a prolisujeme stroužky česneku a zamícháme do dipu. Můžeme ochutit estragonem, pokud se vám ho podaří koupit. Nemají ho všude, ale stojí za to ho vyzkoušet, má specifickou chuť.
Samozřejmě se bramborovo-cuketové placky dají jíst jen tak, bez dipu, ale s dipem mají ještě lepší chuť.