Chlebová polévka patří do souboru klasických starých českých receptů. Jejími výhodami je rychlá příprava, vydatnost, báječná chuť, a především láce. Chlebová polévka podle našich babiček je připravena skutečně „raz dva“. Zahřeje, zasytí, šetří kapsu, každý si na ni pochutná. Jak se vaří chlebová polévka podle našich babiček?
„Žebráčková“ polévka šetří kapsu
Chlebovou polévku v minulosti hospodyňky připravovaly z několika důvodů:
- když neměly moc času na vaření (třeba praly „velké prádlo“, ale rodina proto nemohla trpět hladem),
- jestliže chtěly rychle uvařit něco sytého a vydatného pro zahřátí,
- ale především když chtěly zužitkovat zbytky zatvrdlého chleba.
Chlebová polévka podle našich babiček se nedělá z čerstvého chleba, to by naši předkové chápali jako mrhání „božím darem“. Ale i starší a třeba i tvrdý chleba nesměl přijít nazmar. A protože materiál na chlebovou polévku vypadal jako by se vysypal z žebrácké mošny, říkalo se chlebové polévce také žebrácká nebo žebráčková. K té nejchudší, nejobyčejnější variantě nebylo potřeba nic, než pár suchých chlebových kůrek. Ale naše babičky si i s chlebovou polévkou daly větší práci a něco do ní přidaly. Vždyť lžíce sádla, vajíčko a trochu kmínu se doma vždycky našlo.
Chlebová polévka našich babiček
Na asi čtyři porce chlebové polévky potřebujeme starší (pozor, ne plesnivý) chleba v množství, které odpovídá asi čtyřem, pěti krajíčkům, nebo větší patku bochníku, dále lžíci vepřového sádla, jednu menší cibuli, sůl, kmín, špetka pepře, případně mléko nebo sladkou smetanu (není třeba).
- Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova na lžíci sádla.
- Zalijeme půl litrem vody,
- přidáme starý chleba, trochu kmínu, půl lžičky soli,
- rozvaříme.
- Naše babičky pak přelily chlebový rozvar do síta a propasírovaly jej. My máme obvykle k dispozici elektrické ruční pomocníky, a tak chleba tyčovým mixerem dohladka rozmixujeme (kdo nemá, musí postaru pasírovat).
- Doplníme vodou, aby měla polévka příjemně zahoustlou konzistenci – asi to bude další půl litr. Nesmí to být kaše, ale ani nesmí být příliš vodovatá.
- Provaříme, do vroucí rozklepneme jedno vajíčko a rychlým mícháním je rozptýlíme v polévce.
- Nakonec dochutíme špetkou mletého černého pepře.
- Ochutnáme, případně dosolíme.
- Závěrečná přídavek sekané čerstvé petrželky, pažitky nebo libečku chlebové polévce jen prospěje.
Varianta: Někdo do polévky místo vejce přidává trochu mléka nebo trošku sladké smetany, někdo dá vejce i smetanu. Ale když není ani vejce ani smetana, je i tak chlebová polévka našich babiček chutná.
Rady a tipy
- Chlebovou polévku podáváme velmi horkou, protože když stydne, vytváří se na povrchu „škraloup“.
- Do chlebové polévky našich babiček nepatří žádné průmyslové koření a nedává se do ní žádnná zavářka.
- Chlebová polévka je rychlá a sytá, prohřeje. Můžeme ji uvařit k rychlé večeři, když se třeba navrátíme z výletu, jsme prochladlí a honem chceme sníst něco horkého a vydatného.
3 komentáře
Konečně recept, kam nikdo nerve česnek a majoránku. Tato má opravdu chlebovou chuť.
je velice chutná v jednoduchosti je síla
Moje babička nedávala cibuli. Jen chléb kmín, sůl a po propasírování trochu vody. Ještě polévku povařila a do ní rozklepla a vidličkou rozšlehala 2 vejce. Nakonec jí trochu okyselila octem.