Zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi mohou způsobit vznik závažných onemocnění cévního ústrojí. Česká republika, ale rovněž i jiné evropské země, má tyto civilizační nemoci na seznamu nejčastějších příčin úmrtí. Cholesterol, jehož hodnoty jsou krvi zvýšeny, se ukládá na stěnách cév a napomáhá vzniku srdečního infarktu, mozkové mrtvice, ischemické choroby srdeční – angina pectoris a aterosklerózy. Hodnoty cholesterolu můžeme ovlivnit menším příjmem živočišných tuků.
Cholesterol nesmí dosáhnout kritické hodnoty
Cholesterol si lidské tělo jednak vyrábí samo, jednak jej člověk přijímá v tučné stravě. Zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi zvyšují riziko onemocnění. Vysoký cholesterol je hodnota, ne nemoc. Tu teprve může způsobit.
- Jestliže jsou hodnoty cholesterolu 5,2 mmol/litr, je pravděpodobnost vzniku aterosklerózy malá.
- Když se hodnoty cholesterolu pohybují v rozmezí 5,2 – 6,5 mmol/l, riziko stoupá.
- Dosahuje-li cholesterol hodnoty nad 6,5 mmol/l, je hrozba vzniku cévních chorob značná.
Hodný a zlý cholesterol
Ve spojitosti s rizikem cévních chorob jsou často používány populární názvy „hodný a zlý cholesterol“. Co se pod těmi názvy skrývá?
Lidské tělo ke svému fungování potřebuje cholesterol obsažený lipoproteinech, které mají vysokou hustotu (high density lipoproteins, HDL). To je cholesterol „hodný“. Cévám ale škodí cholesterol v nízké hustotě (low density lipoproteins, LDL).
Hodnoty cholesterolu je třeba si hlídat, a to pravidelnou návštěvou u praktického lékaře, který doporučí krevní rozbor. Jestliže se hodnoty u dospělého člověka pohybují pod 5,2 mmol/l, je vše v pořádku. Hodnoty nad 6,5 mmol/l jsou varováním, že je třeba začít urychleně s léčbou. Množství cholesterolu ovlivňuje věk a dědičné dispozice.
Změna jídelníčku
Cholesterol můžeme „srazit“ na přijatelné hodnoty změnou způsobu stravování. Naše česká kuchyně je stavěna na sádle, másle, tučném mase. A to je zlé.
Je třeba vyměnit živočišné tuky za rostlinné, vepřový bůček za libové maso nebo zeleninu, místo sádla používat kvalitní oleje.
Cholesterol je ovšem obsažen i tučném mléce, sýrech, vaječném žloutku, smaženém pečivu.
Doporučenými potravinami (nebo pochutinami), které sníží cholesterol na přijatelné hodnoty, jsou cibule, česnek, citrusové plody, luštěniny (zejména sója), ovesné vločky, ryby, rýže, vlašské ořechy a červené víno (v malém množství).