Chorvatský burek

Burky jsou pečivo, které je doma v jihovýchodní Evropě. Burky jsou slané, plněné masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní. Zcela prozaicky lze burky přirovnat j nějakému typu slaného závinu, ale různých tvarů a velikostí. Chorvatskou variantu burku znají zejména ti, kdo jezdí do Chorvatska. Jejich nápodobu je možno připravit si doma.

Burek je doma na jihovýchodě Evropy

Chorvatská burek není specialitou pouze Chorvatskou. O burku se uvádí:  „Pravděpodobně mohl být vyvinutý v oblasti, kde dnes leží moderní Turecko, v antalijských provinciích Osmanské říše.Stal populární součástí osmanské kuchyně.“

Všude se jedná o pečivo připravené z tence rozválené, anebo listového těsta. Pláty se potírají náplní: masovou, zeleninovou, sýrovou. Pak se stočí do tenkého závinu („štrúdlu“). Někdy se závin nařeže na menší díly a třeba stočí. Burky se pak buď pečou nebo smaží.

  • Vcelku upravený a na velké okrouhlé pánvi upečený burek se pak řeže na výseče.
  • Menší, do spirály stočené kousky závinu, se upečou a podávají v jednotlivých porcích.

Burkům připraveným z listového těsta se podobají různé tak řečené „šneky“, které se v posledních dvou dekádách i v Česku pečou a prodávají v menších pekárnách.

Burek v Chorvatsku

V zemích bývalé Jugoslávie, tedy i v Chorvatsku, se burek někdy peče z vrstev těsta střídavě proložených vrstvami dalších náplní v kruhovém pekáči a pak je pokryt poslední vrstvou těsta. „Tradičně může být pečený bez náplně (prazan), s dušeným mletým masem a cibulí nebo se sýrem. Moderní pekárny ho nabízejí se sýrem a špenátem, jablky, višněmi, brambory, houbami a jako pizza-burek,“ uvádí se například v české verzi Wikipedie.

Burky se v posledních dekádách staly velmi populární formou chorvatského rychlého občerstvení. Burek časem pozvolna postupuje na sever – například na Slovensku se burky rovněž pečou.

Chorvatský burek s mletým masem: recept

  • 800 gramů hladké mouky, 1 čajová lžička soli, 1 polévkové lžíce oleje, 500 ml studené vody.
    Náplň: 400 gramů mletého masa, 150 gramů cibule, 1,5 lžičky soli, 1 lžička pepře.
    Příprava: Ingredience na těsto smíchejte, těsto dobře vypracujte (aby v něm nebyly žmolky), rozdělte na tři díly a z nich vypracujte bochánky. Na moukou posypané pracovní ploše je rozválejte na placky v průměru asi 25 centimetru. Placky potřete olejem, přeložte je napůl  a na pomoučeném válu (pracovní ploše) nechte asi 20 minut odpočívat. Cibuli jemně posekejte a smíchejte s ostatními surovinami na náplň.
    Těsto na burek se bude tence vytahovat, asi tak, jako když se připravuje klasický tažený štrúdl. Proto je k tomu potřeba velký pracovní plocha, ideálně kuchyňský stůl pokrytý čistým plátěným ubrusem.
    Prsty a hřbety rukou se těsto vytahuje do co největší plochy a nejmenší síly. Na jeden delší okraj se naskládá polovina masové směsi. Ostatní plocha se do poloviny šířky potře rozpuštěným máslem.
    Pomocí ubrusu (stejně jako tažený štrúdl) se polovina těsta svine do poloviny šíře. Ze strany od kraje stolu se na druhou polovinu opět po délce nanese druhá polovina masa.
    Podobně, z druhé strany stolu, se naplní a svine druhá polovina těsta. Vzniklé (tenké) záviny nakrájejte na asi 20 až 30 centimetrů dlouhé kousky a stočte je do spirály.
    Spirály se kladou vedle sebe do kastrolu nebo na plech.
    Povrch burku je možno potřít vejcem a posypat třeba sezamem.

Zanechte odpověď