Dětská krupička se vyrábí ze semoliny, což je světle žlutá hladká mouka vyrobena z tvrdé pšenice. Tvrdá pšenice je nejtvrdší druh pšenice, což znamená, že má vysoký obsah bílkovin a lepku.
Jak chutná semolinová mouka?
Semolinová mouka má mírně oříškovou, nasládlou chuť a hrubou strukturu, která je podobná kukuřičné mouce.
Náhrady dětské krupičky
Pokud chcete klasickou dětskou krupičku nahradit, tak níže je uveden seznam různých druhů obilnin, které lze použít jako náhradu semolinové mouky. Několik z níže uvedených možností je bezlepkových, aby bylo možné vyhovět dospělým a dětem s dietními omezeními a preferencemi.
Oves
Ovesná mouka či ovesné vločky jsou známou náhradou semoliny, a to především při přípravě ovesných kaší. Mezi dětmi i dospělými ovesná kaše opravdu chutná a navíc obsahuje velké množství vlákniny, která přispívá ke správnému trávení. Dalšími způsoby přípravy jsou muffiny, palačinky, sušenky nebo buchty a koláče.
Proso
Proso by mohlo být dobrou alternativou například k semolinové kaši a také připomíná rýži. Je také bezlepkové, pokud máte obavy z lepku nebo pokud je na něj vaše dítě alergické. Jen se ujistěte, že než ji uvaříte, je nejlepší ji nechat přes noc namočenou ve vodě a druhý den ji důkladně propláchnout. To proto, aby bylo proso stravitelnější a například se kaše rychleji uvařila.
Pohanka
Pohanka je další bezlepková plodina, patřící do skupiny pseudocereálií spolu s quinoou a amarantem. Pseudocereálie jsou semena, která lze konzumovat jako obiloviny, ale nerostou na trávě. Pohanku si opět můžete vychutnat jako kaši nebo jako přílohu připravenou se zeleninou. Lze ji také rozemlít na konzistenci mouky a použít k výrobě chleba nebo příbuzných potravin.
Amarant
Amarant pěstovali již Aztékové před 8000 lety a v Peru je stále původní plodinou. Je bohatý na bílkoviny a jeho semena i listy jsou jedlé. Ve skutečnosti se jedná o alternativu obohacenou obilovinami, která je nejbohatší na železo, neboť má na 100 g 42 % denní potřeby železa dospělého člověka. Vaření amarantu je podobné jako u výše uvedené pohanky.
Rýžová mouka
Rýžová mouka je velmi dobrou náhradou krupice. Vyrábí se buď z hnědé, nebo bílé celé rýže a rýže se obvykle rozemele na jemný prášek. Rýžová mouka neobsahuje lepek, takže je ideální náhradou pro osoby s bezlepkovou dietou.
Rýžovou mouku můžete použít jako náhradu krupice při výrobě těstovin a můžete ji také použít při pečení. Má velmi lehkou strukturu, díky které je vhodná na pečení. Měli byste vědět, že rýžová mouka má velmi výraznou chuť.
Kamutová mouka
Jiný název pro kamutovou mouku je chorasanská mouka. Její původ lze vystopovat až do starověkého Egypta. Kamut má oříškovou chuť, která je velmi podobná chuti krupice. Díky tomu je jednou z nejlepších náhražek krupice. Má také velmi vysoký obsah bílkovin.
Kamut má několik výhod. Jednou z nich je, že obsahuje několik živin včetně minerálů a vitamínů a další výhodou je, že jeho lepek je ve srovnání s lepkem v krupici velmi snadno stravitelný. Tuto mouku můžete použít jako náhradu semoliny v těstovinách, pečivu, ale i kaši.
Další možné náhrady dětské krupičky
- špaldová mouka – nejlepší na chléb, sušenky, muffiny a vafle
- kamutová mouka – nejlepší na chléb, muffiny a buchty
- mouka z quinoy – nejlepší do těstovin a pečených potravin, jako jsou sušenky; neobsahuje lepek
- garbanzo mouka – nejlepší na těstoviny nebo pečivo; neobsahuje lepek
- kukuřičná krupice – nejlépe napodobuje strukturu krupice, pokrm bude chutnat po kukuřici, neobsahuje lepek
Výše zmíněné alternativy dětské krupičky můžete vždy různě kombinovat, abyste našli tu správnou chuť a strukturu výsledku podle svých preferencí.