Hera je jednou ze základních surovin, které by měl mít každý český pekař a kuchař vždy ve svém arzenálu. Můžete Heru nahradit něčím jiným? Ano! Tady je to, co byste měli vědět o tom, kdy a jak vyměnit Heru za jinou alternativu.
Máslo
Pro účely pečení se doporučuje používat nesolené máslo, abyste mohli lépe hlídat množství soli, které se do receptu dostane. Solené máslo je nejlepší pro podávání u stolu s chlebem nebo k ochucení pokrmů, jako je bramborová kaše. Běžné máslo obsahuje od 80 do 90 % tuku (nejčastěji 82 %), je pro pečení ideální. Jeho nevýhodou je pak vyšší, zhruba dvojnásobná cena oproti rostlinným tukům.
Olej
Jako náhrada Hery se dobře hodí také ztužený olej. Ačkoli nemá tak bohatou chuť, tak může být pečivo díky zkrácení lehčí a lépe vykynout. V závislosti na tom, co připravujete, může být zkrácení dokonce vhodnější než Hera. Který druh oleje použijete a kolik, záleží pouze na chuti a struktuře výsledného jídla či pečiva, o kterou vám jde.
Dobrým pravidlem pro tuto náhradu je náhrada asi tři čtvrtě Hery v receptu olivovým, řepkovým nebo rostlinným olejem (pokud je v receptu uveden 1 šálek Hery, použijte tři čtvrtě šálku oleje). Pokud však recept vyžaduje rozpuštěné máslo, můžete ingredience vyměnit ve stejném množství – není třeba upravovat poměry.
Rostlinný a řepkový olej
Jedná se o jedny z nejběžnějších náhražek Hery. Tyto cenově výhodné varianty obvykle nemají výraznou chuť, takže se nemusíte obávat, že by ovlivnily chuť hotového výrobku.
Olivový olej
Z olivového oleje se připravuje lehké pečivo s jemnými tóny ovoce. Pokud nepečete něco extrémně jemného, olivový olej pravděpodobně nepřebije ostatní chutě. Ujistěte se, že používáte kvalitní olej. Pokud si ho nechcete přihodit do salátu nebo jím pokapat chléb, pravděpodobně ho nechcete ani do koláčů a sušenek.
Kokosový olej
Na rozdíl od jiných olejů můžete při nahrazování másla kokosovým olejem použít poměr 1:1. Pokud je v receptu uveden 1 šálek Hery, použijte 1 šálek kokosového oleje. Sušenkám, koláčům, rychlému pečivu, muffinům a dalším pokrmům dodá lehkou kokosovou chuť.
Jablečné pyré
Jablečné pyré je skvělý způsob, jak odlehčit pečivo, zejména chléb a muffiny. Vybírejte neslazené druhy, protože jablka přirozeně obsahují značné množství cukru. Pokud máte po ruce pouze slazené jablečné pyré, upravte podle toho množství cukru v receptu.
Ve většině případů můžete jablečné pyré nahradit Heru v poměru 1:1. Pokud je v receptu uveden 1 šálek másla, použijte 1 šálek jablečného pyré. Postupujte však podle svého nejlepšího uvážení. Možná nebudete muset vůbec měnit poměry, ale věnujte pozornost tomu, jak tuhé nebo řídké je vaše těsto. Přidejte více nebo méně pyré podle toho, jak se vám zdá.
Banány
Pomocí rozmačkaných banánů můžete do svého oblíbeného chleba, koláčů, sušenek a dalších pokrmů propašovat trochu ovoce. Výsledkem může být poměrně hutné pečivo, ale to může být dobré. Navíc dodají ovocnou chuť. Ve většině případů nemusíte při nahrazování másla banány upravovat poměry. Pokud je v receptu uveden 1 šálek Hery, použijte 1 šálek rozmačkaných banánů. Při míchání těsta se samozřejmě řiďte vlastním úsudkem.
Řecký jogurt
Řecký jogurt, další lehčí alternativa Hery, vytváří neuvěřitelně jemné a vlhké pečivo a zároveň mu dodává vítanou pikantnost. Pokud váš recept vyžaduje menší množství než 1 šálek, můžete použít poměr 1:1 (pokud recept vyžaduje půlku šálku Hery, použijte polovinu šálku jogurtu). Pokud recept vyžaduje více než 1 šálek, zvyšte v receptu množství mouky přibližně o jednu čtvrtinu šálku nebo snižte množství tekutiny přibližně o jednu čtvrtinu šálku. Tím zabráníte rozmočení hotového výrobku.