Rádi byste si upekli něco dobrého, ale chybí vám doma základní ingredience? Poradíme vám, čím nahradit javorový sirup, aby byl výsledek pečení opravdu skvělý a bez jediné chybičky.
Pro začátek je třeba zmínit, že javorová chuť tohoto sirupu je unikátní a jakákoli náhražka ji nikdy nedokáže zcela zastoupit. To však neznamená, že dezert nebo moučník nemůže být dobrý i tak. A co je tedy třeba si vzít k ruce?
Náhrada sirupu medem
Asi nejlepší ingrediencí, kterou je možné použít, je opravdu kvalitní lesní med. Chutí se sirupu trochu podobá a i jeho konzistence je skvělá.
Jiné sirupy
Dost možná však máte v lednici například borůvkový nebo agávový sirup. A pokud ano, pak máme pro vás dobrou zprávu – bez problémů totiž můžete použít i ty. Výsledek bude perfektní a hostům se určitě zavděčíte.
Kde použít javorový sirup
Ať už se slaví narozeniny, výročí nebo jste si jen naplánovali sešlost s přáteli a rodinou, bude se zajisté hodin i něco sladkého na stůl. Jednou z možností je připravit si dort, který by vystačil pro všechny přítomné hosty. Takovým sladkým zákuskem může být i Tiramisu, jež zakoupíte v každé lepší cukrárně. Namísto utrácení peněz za hotový produkt si jej však můžete jednoduše připravit zcela sami. A pokud do něj přidáte javorový sirup, bude mít docela jinou chuť.
Ingredience na tiramisu s javorovým sirupem
- cca 250 g dlouhých piškotů
- 250 g vychlazeného sýra mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3- 5 čerstvých vajec
- 50 g moučkového cukru nebo jemného cukru do pečiva
- 6 lžic javorového sirupu (90 ml)
- 250 ml uvařené kávy espresso
- špetka soli
- kakao na posypání
Připravte si krém ta, že žloutky ušleháte s cukrem. Připravte si vodní lázeň, do níž ponoříte mísu s připraveným krémem. Ten zahříváte tak dlouho, než dostatečně zhoustne. Jakmile je hotovo, necháte jej chvíli chladnout při pokojové teplotě, abyste s ním nakonec smíchali připravené mascarpone s vyšlehanou smetanou. Když se vám spolu vše spojí, budete mít hotovou krémovou náplň do vašeho Tiramisu dortu, bez níž byste se neobešli.
Stačí už jen vše dát dohromady
Upečené piškotové těsto nebo dobré piškotové těsto (to po zchladnutí rozkrojíte v polovině výšky) namočte, a to tak, že v malé misce spolu smícháte trochu javorového sirupu spolu s instantní kávou a touto směsí potřete oba kusy těsta z vnitřní strany nebo do ní namočíte piškoty. Na spodní část těsta (nebo na vrstvu narovnaných piškotů) naneste přibližně poloviční množství připraveného krému a položte na ni tu horní. Zlehka přitlačte, aby se vrstvy dobře spojily a potřete výsledný zákusek dokola a z horní strany zbytkem krému a nakonec zakápněte javorovým sirupem. Pak už stačí zasypat kávou či kakaem a nechat přes noc odpočívat v lednici. Dobrou chuť.