Když vám dojde kakaový prášek nebo trpíte vzácnou alergií na kakao, tak máte hned několik možností, jak jej nahradit. Většinou však tyto náhrady jsou jinými druhy čokolády, ale najdou se také výjimky, které kakao jako alergen vůbec neobsahuje. Kakaový prášek není bohužel tak univerzální, jako jiné přísady a jejich náhražky. Pojďme se na možné náhrady kakaa v dnešním článku podívat.
Nejlepší náhražky kakaa
Karob
Karob je nejlepší nekakaová náhražka. Chuť není úplně stejná, ale je natolik blízká, že funguje jako alternativa, a má podobný vzhled jako čokoláda. Je vhodná právě například pro lidi, kteří jsou na kakao alergičtí. Karobový prášek je získáván z plodů rohovníku obecného a pochází ze Středomoří. Plody rohovníku jsou dlouhé tmavě hnědé lusky, které se po dozrání suší a melou.
Neslazená čokoláda
Nejlepší a nejjednodušší, co lze místo kakaového prášku použít, je neslazená čokoláda. Na každé 3 polévkové lžíce kakaového prášku použijte stejnou gramáž čokolády. Čokoládu je třeba před přidáním do receptu rozpustit. Protože čokoláda obsahuje více tuku než kakaový prášek, snižte v receptu množství tuku.
Čokoládové lupínky
Stejně jako u neslazené čokolády bude nutné čokoládové lupínky před přidáním do receptu rozpustit. Také polosladké lupínky obsahují přidaný cukr, což určitě kompenzujte snížením množství přidaného krystalového cukru nebo jiných sladidel. Je také dobré mírně snížit množství másla nebo ztuženého tuku, abyste kompenzovali případné kakaové máslo v čokoládě.
Další náhrady kakaového prášku
Nutella
Nutella je druh čokoládové a lískooříškové pomazánky, která se běžně používá jako poleva na snídaňové toasty, vafle, palačinky, zmrzliny a další. Nutella se často používá jako součást čokoládových dortů, koláčů, tvarohových koláčů a podobných dezertů.
Na každé tři polévkové lžíce kakaového prášku použijte přibližně čtyři Nutelly. Nutella je už tak extrémně sladká, takže v receptu budete potřeba snížit množství cukru. Obsahuje také asi 15 gramů tuku na polévkovou lžíci.
Čokoládový sirup
Čokoládový sirup lze použít v receptech, které vyžadují malé množství kakaového prášku. V žádném případě byste neměli čokoládový sirup používat do koláčů, brownies nebo jiných dezertů, jejichž hlavní složkou je kakaový prášek. Čokoládový sirup totiž není 100% čistá čokoláda a může změnit recept způsobem, který lze jen těžko předvídat.
S ohledem na to platí, že na každou lžíci kakaového prášku použijte přibližně pět až osm lžic čokoládového sirupu. Možná také budete muset snížit množství vody potřebné v receptu přibližně o stejné množství.
Melasa
Když přemýšlíte o náhražkách kakaového prášku, melasa je pravděpodobně to poslední, co vás napadne. Ve skutečnosti je to však skvělá náhrada kakaového prášku pro recepty, které vyžadují malé množství kakaového prášku. Melasa má chuť, která je jedinečná vzhledem k jejímu názvu: oříšková, s lehce nakyslou karamelovou příchutí.
Na každou potřebnou lžíci kakaového prášku přidejte asi dvě lžíce melasy. Možná budete muset také změnit množství cukru a vody potřebné v receptu, protože melasa je poměrně sladká a tekutá.
Shrnutí
Toto jsou jen některé z náhražek kakaového prášku, které můžete použít ve svých receptech. Pokud si chcete připravit šálek horkého nápoje, můžete použít směs na horkou čokoládu nebo směs kakaového prášku. Hořká čokoláda, karobový prášek, neslazená čokoláda na vaření nebo některá z čokolád uvedených v tomto článku jsou skvělými náhradami, pokud chcete připravit recept na pečení.
Ať už si vyberete cokoli, mějte na paměti, že kakaový prášek pomáhá při kynutí pečiva. Při použití těchto náhražek tedy získáte jinou strukturu a chuť než při použití kakaového prášku.