Zapomněli jste na narozeniny, chcete udělat dort, ale nemáte želatinu. Dnes vám prozradíme, co se v tyto chvíle dá dělat a jak se dají narozeniny nebo jakákoli oslava stále ještě zachránit.
Agar-veganská alternativa želatiny
Tato alternativa želatiny je rostlinného původu a svůj živočišný protějšek dokáže plně nahradit. Agar se vyrábí z různých druhů mořských řas a v supermarketu ho poznáte podle jeho charakteristicky bílé až nažloutlé barvy. Zakoupit si ho můžete ve formě prášku nebo i vloček a hrudek.
Agar, stejně jako klasická želatina, se dají použít na mnoho různých způsobů. S jejich pomocí můžete vytvořit chutné dorty se smetanovými krémy, ovocné moučníky, ale i zeleninové či masové aspiky. Agar jako takový zajistí, že hotový výrobek bude držet stálý tvar.
Takto to zní velmi jednoduše. Agar i želatina nám mohou být skvělým sluhou, ale naopak i zlým pánem. Správné použití chce opravdu spoustu snahy a praxe. Jedině tak může být výsledek opravdu dokonalý.
Agar je na použití lehčí než želatina, což je jistě skvělá zpráva. Agar se totiž nejprve smíchá se studenou vodou a nechá s v ní chvíli nabobtnat. Dále se přivede k varu a je připravený k použití. U agaru je důležité, aby se to nepřehnalo s jeho množstvím. Na 500 ml vody jsou ho totiž potřeba pouze dva gramy. Navíc tuhne již při 35 stupních a to znamená, že manipulace s ním musí být opravdu rychlá.
Pudink-záchrana na poslední chvíli
Je jasné, že běžná česká domácnost doma nejspíš agar mít nebude, a je tak důležité si říct i další možnosti, jakými můžete dát svým moučníkům ten správný tvar. Jedna z dalších možnosti je obyčejný vanilkový pudinkový prášek, který vám krém nebo jakoukoli polevu s ovocem příjemně zahustí a dodá jí příjemnou strukturu pudinku, která všem chutná a se kterou rozhodně nemáte šanci šlápnout vedle.
Hlavní výhodou pudinku je jeho jednoduchost užití. Každý již někdy pracoval s pudinkem, a tak je zde minimální pravděpodobnost udělání chyb. Znamená to tak, že i když budete ve stresu nebo budete velmi spěchat, vše by se vám mělo podařit tak, jak si přejete.
Tato alternativa k želatině vám sice nevytvoří nádherný průhledný povrch, který si přejete při polevě na zalití ovoce na povrchu dortu. Je však úžasným pomocníkem v době, když je povrch vašeho dortu složený například z lesního ovoce (nebo z čehokoli, na čem nebude vidět jemně nažloutlá barva pudinkové želatiny). Výrazná barva z ovoce potlačí nádech jemně žluté barvy, a tak váš dort bude jen krásně barevný podle barvy ovoce, kterou použijete.
Jakkoli jednoduchý se však tento recept může zdát, je zrádný z ohledu množství. Již několikrát se v naší kuchyni stala chyba, že jsme udělali pudinkovou želatinu příliš tekutou a poleva tak dlouho tuhla a stejně nedosáhla té konzistence, kterou jsme si přáli. Pudink je totiž vytvořený pro zahuštění 500 ml tekutiny a když to přeženete, může se stát z jednoduchého receptu na náhradu želatiny velká katastrofa.
Nejlepší je proto používat například ovocné šťávy s kousky ovoce nebo ovocné šťávy naředěné s vodou. Pokud se totiž snažíte použít mražené ovoce, které si v hrnci ohřejete a poté z části rozmixujete (jako my), je velmi těžké odhadnout množství, a proto buďte velmi opatrní a vždy si svoje tekuté složky změřte.
Jak můžete vidět, jakkoli katastrofálně se může zapomenutí želatiny zdát, je to vlastně opravdu malý problém a můžete ho rychle a téměř bezproblémově vyřešit. Pevně věříme, že využijete naše doporučené triky a že se vám tyto alternativy budou zamlouvat. My osobně nedáme dopustit na pudinkovou metodu, kterou používáme snad ještě častěji než běžnou želatinu. Záleží však na chuti a na vašich preferencích. Přejeme vám příjemné pečení!