Čím naplnit tortillu

Plněné tortilly (kukuřičné nebo pšeničné placky) jsou jídlo, které „baví“. Což patří k duchu doby. Plněné torttily jsou sice typickým „pouličním jídlem“ (street food), ale někteří lidé je mají v takové oblibě, že si je chtějí připravit i doma. Nic jim nebrání, a je to snadné: tortilly lze koupit jako polotovar a naplnit tortillu je možno skoro čímkoliv. Protože totrilla slouží jako tácek, příloha, příbor i ubrousek zároveň.

Plněné tortilly nejsou „nuda“

Tortilly se k nám dostaly přes španělskou a mexickou kuchyni když je jejich geneze složitější a cesta delší).  Ale ještě  větší oblibu tortilly u nás získaly, když je začaly nabízet světové řetězce rychlého občerstvení a provozovny i stánky s pouličním občerstvením. Řeč je ale o tortillách plněných, protože v této podobě u nás zdomácněly. Oblíbily si je hlavně děti a mládež, protože je tortilly „baví“. Podle měřítek současných -náctiletých nesmí být jídlo „nuda“. Plněné tortilly „nuda“ nejsou. 

Mnoho podob tortilly

Ve skutečnosti kukuřičné nebo pšeniční placky zastávají v některých zemích takové místo, jako má u nás chleba. Ba, ještě víc. Tortilla se přikusuje, nabírá se jí sypké jídlo, tortilou se nabírá omáčka a vytírají se jí zbytky pokrmu v misce. Tortilla není název samostatného jídla, totrtilla je tácek, příloha, příbor i ubrousek zároveň. Tortila je totéž jako pita (v arabských zemích a na Balkáně) nebo tacos (střední Amerika).

  1. Z Řecka například známe gyros zabalený v pitě (nikoliv „pitu naplněnou gyrosem“, název pokrmu neurčuje příloha, ale hlavní jídlo, a tím je gyros).
  2. Ve střední Americe se připravují v průměru menší tortilly, tacos. Na ně se pokládá opravdu cokoliv: od bramborového salátu přes fazole s rýží (strakatý kohout, gallo pinto) po různě upravené maso. Takos se nebalí, jen přehýbají.

Tortilla je jako krajíc chleba

V naší se zemi si pod pojmem „tortilla“ představímě jako první její plněnou variantu v podobě více či méně pevně stočeného závitku. Což je asi tak, jako kdyby pojem „chleba“ znamenal jen dva krajíce slepené k sobě máslem. K tomu máslu můžeme mezi dva chleby vložit cokoliv, co nevyteče: vajíčko, uzeninu, rajče, kyselou okurku. A právě tak to je s plněnou tortilou.

Čím naplnit tortillu

Protože jsou tortilly v zásadě suché, je třeba naplnit je něčím, čím placka provlhne. Vhodnou náplní jsou tedy tedy:

  • nejrůznější ragú (masová i zeleninová),
  • zbytky pečení i se šťávou,
  • v současné době módní „trhaná“ masa,
  • různě upravená dušená zelenina,
  • různě upravené dušené houby,
  • kořeněné pečené maso nakrájené na kousky (aby to připomínalo gyros),
  • ryby bez kostí,
  • konzervované ryby,
  • tepelně upravené mleté maso,
  • pikantně upravené zahuštěné luštěniny,
  • masové pomazánky,
  • vaječné omelety…

Po vzoru obyvatel střední Ameriky si lze do tortilly zabalit i rýžové nebo bramborové pokrmy, přidat k nim syrovou zeleninu a ostřeji chutnající omáčky (salsa verde, salsa rojo a podobně).

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď