Pokud chcete nevšedně ozdobit dětský dort, pak určitě přemýšlíte nad tím, čím přilepit jedlý papír. Možností je hned několik – záleží na tom, která z nich vám bude vyhovovat ze všeho nejvíce.
Jedlý papír je dnes velmi oblíbenou dekorací na dezerty. Může na sobě nést různé motivy a obrázky, dětem chutná a lze ho sehnat v mnoha různých velikostech, takže s ním ozdobíte velký dort, ale i drobné cupcaky.
Z čeho se vyrábí jedlý papír
Pokud chcete vědět, čím tuto dekoraci přilepit, musíte si nejdříve udělat jasno v tom, co to vlastně je. Nejde o papír jako takový, nýbrž o velmi tenký oplatek, dekorovaný jedlými tiskařskými barvami. Většinou se vyrábí z mouky a škrobů, může jít například o papír rýžový, kukuřičný nebo bramborový – na výslednou chuť však obvykle nemá použitá varianta vliv.
Jedlý papír je křehký
Z výše uvedeného vyplývá, že jde o dekoraci poměrně křehkou a náročnou na poničení. Je tedy nutné ho až do chvíle použití uchovávat v krabičce nebo alespoň mezi kartónovými deskami, aby se nepolámal. Zároveň však nesmí navlhnout, takže pro něj vyberte suché místo – a nejlépe ještě bez přístupu slunečních paprsků. Ty by mohly způsobit rychlé vyblednutí barev. Největší problém je v tomto ohledu s cukrovými jedlými papíry, ty však z našeho trhu naštěstí postupně mizí.
Papír nemusíte lepit vcelku
Tato dekorace dezertů vám dává opravdu široké možnosti. Pokud je například váš zvolený papír větší než dort, na který ho chcete aplikovat, jednoduše si vezměte k ruce nůžky a upravte ho přesně tak, jak potřebujete. A to samé platí pro případ, kdy z něj chcete použít například jen část motivu. Nůžek se není třeba bát. A pokud byste nestříhali úplně rovně, snadno veškeré nedostatky zakryjete třeba polevou nebo krémem aplikovaným na okraj.
Jak se lepí jedlý papír
Pokud mát tuto dekoraci v přesně takové podobě, jakou požadujete, nezbývá vám už nic jiného, než ho na dort přilepit. K tomu bude zapotřebí speciální gel, který papírem příliš neprosákne, ale zároveň zvýrazní jeho barvy. Papír můžete samozřejmě přilepit i krémem nebo vaječným bílkem, tady už však není zaručeno to, že všechny motivy zůstanou opravdu v takovém původním stavu, v jakém jste si je pořizovali.
Fixace jedlého papíru
Aby papír na zákusku držet po všech stránkách opravdu perfektně, pak se snažte jeho kraje ještě jako bonus zatížit. Nejlépe to půjde dortovým krémem, ale vsadit můžete třeba i na čokoládovou polevu nebo nejrůznější čokoládové dekorace. Aby papír dobře držel na svém místě, musíte na jeho lepení myslet včas. Tři hodiny před podáváním dortu by mělo být minimum, během něhož si musí na zákusku pobýt. Jinak hrozí, že nebude dostatečně vláčný a chutný, a navíc se při krájení zdeformuje.