Plánujete v domácnosti velký jarní úklid? Zjistěte, čím umýt kuchyňskou linku, aby byla opět jako nová a bez sebemenších známek špíny a usazenin. A co víc, dobré umytí schová i leckterý škrábanec!
Patříte mezi náročné zákazníky, kteří se při svém nákupu nespokojí s ledasčím? Vyznáte se v nejnovějších trendech a designérských směrech, a totéž vyžadujete i od profesionálního prodavače nábytku? Pak se určitě nenecháte rozhodit něčím takovým, jako je zašlá kuchyňská linka. Proč také, když ji lze tak snadno dát zase do pořádku.
Aktuální nábytkářské trendy upřednostňují zejména nevšední barevné kombinace, jednoduché a efektní linie, zaoblené rohy a zejména použití netradičních materiálů a a jejich kombinací. Chcete se podívat, jak to všechno vypadá v praxi? Opravdu krásně, ovšem čištění – to už je docela jiná věc.
Vyplatí se však vzít k ruce docela netradičního pomocníka – olej. Bude se divit, ale právě on na sebe dokáže skvěle navázat mastnotu, rychle rozpustí zažranou špínu a v neposlední řadě dodá vaší lince také žádoucí lesk a nádherný vzhled.
A jak na to? Pamatujte, že olej s vodou se dohromady nesnese, ovšem, olej s olejem – to už je něco jiného. Stačí tedy vzít lahvičku minerálního oleje (koupíte ho třeba v potřebách pro kutily) a kápnout si trochu na čistý bavlněný hadřík. Nyní už stačí jen všechna znečištěná místa řádně otřít. Budete se divit, jak rychle prokouknou. A rozhodně se nebojte přitlačit tam, kde je to třeba. Špína půjde dolů za pár okamžiků. A pokud ne, stačí trochu oleje kápnout na inkriminované místo a několik minut počkat
Minerální olej už poté není nutné z kuchyňské linky ani jiného nábytku nijak odstraňovat. Sám o sobě vytvoří odolnou ochrannou vrstvu, která bude navíc dobře vypadat. A nezáleží na tom, zda máte kuchyňská dvířka dřevěná nebo třeba z lamina. Minerální olej si poradí s usazenou mastnotou v obou případech.
Když chcete kuchyňskou linku navíc i desinfikovat
Stačí si vzpomenout, co všechno jste během minulých týdnů či měsíců připravovali. Syrové maso? Vnitřnosti, nakládané okurky, to všechno se nejspíš vsáklo do horních několika milimetrů linky a ta teď nepříjemně zapáchá. A i kdyby ne, jde přece o ten pocit.
Své čištění proto začněte roztokem octa a vody případně použitím citronové šťávy. Obojí je jakési přírodní antibiotikum, které si s těmito nepříjemnými záležitostmi snadno poradí. Kuchyňskou linku omyjte kyselinu složkami, nechte jí zaschnout a teprve poté ji dočistěte minerálním olejem.
Bude vypadat opravdu jako nová. Pro zajímavost – dříve nahrazovalo minerální olej například sádlo nebo špekové kůže. Toto doporučení však dnes rozhodně nerespektujte. Využít ho můžete snad jen na velikonoční vajíčka, kterým dodá živočišný tuk bez nadsázky dokonalý vzhled.