Při pečení bábovky je důležité, aby se nepřichytila k formě. Aby se to nestalo, musíte formu vymazat a ideálně i vysypat. Co k tomu nejlépe využít a existují formy, které se nemusí vůbec vysypávat?
Nepřilnavé teflonové a silikonové formy na bábovky
Pokud si chcete pečení bábovky o něco usnadnit, vyberte si takovou formu, která není tak přilnavá. Jedná se například o teflonové nebo silikonové formy. Záleží však na celkové kvalitě. Pokud chcete mít jistotu, že se bábovka opravdu nepřichytí, je dobré vymazat i formu z nepřilnavých materiálů.
Důkladně vymazání a vysypání
Aby bylo vymazání formy na bábovku opravdu účinné, je potřeba postupovat důkladně. Použijte štětec nebo mašlovačku, s jejíž pomocí se dokážete efektivně dostat i do nejrůznějších záhybů. Právě v těchto koutech se totiž stává, že se zachytí těsto a celkový vzhled bábovky se tím poškodí. U jednodušších tvarů forem můžete zkusit také vymazání s pomocí prstů. Musíte však být opatrní a postupovat pečlivě, aby bylo vymazání všude včetně okrajů formy, na které se často pomíná, ale těsto zde vykyne.
Tuky vhodné pro vymazání formy na bábovku
Vymazání je nutné u většiny forem. Typicky se jedná o formy na bábovku z materiálů, jako jsou keramika, plech, sklo nebo litina. Na výběr máte ze třech druhů tuků, které se pro vymazání obecně nejvíce doporučují. Pokud však nemáte ani jeden z nich, můžete využít i některé méně vhodné varianty, protože u některých forem bude alespoň nějaké vymazání rozhodně lepší v porovnání s pečením bez ničeho.
Sádlo
Jednou z prvních voleb vhodné suroviny pro vymazání bábovky je jednoznačně sádlo. Neobsahuje vodu a má výbornou konzistenci pro rozetření do všech záhybů bábovky. Pro vytvoření jemného filmu bez velkých kusů sádla na jednom místě si dopředu mírně rozehřejte menší množství a potírejte formu pomocí mašlovačky. Díky jemně bílému zabarvení sádla dokážete i dobře odhadnout, které místo ještě zbývá pro vymazání.
100% tuk
Další vhodnou volbou je čistý stoprocentní tuk. Pokud neobsahuje vodu, opět se jedná o vhodnou volbu pro vymazání formy na bábovku. Pro jednodušší použití nechte tuk trochu povolit, aby se lépe roztíral. Snadněji pokryjete i malé záhyby a těsto se nepřichytí na nevhodných místech, které by kazily celkový vzhled bábovky.
Kokosový olej
Pro vymazání formy se hodí i kokosový olej. Ten se nejlépe skladuje v lednici, kde si drží svou pevnou konzistenci. Pro změnu na tekutý olej mu však stačí pouze pokojová teplota. Snadno se s ním pracuje a má příjemnou vůni, se kterou můžete jemně ozvláštnit i samotný recept.
Pozor na obsah vody v použitém tuku
Pro zjednodušení je dobré vědět, že použitý tuk by měl obsahovat minimální množství vody. Z toho důvodu je nevhodné například klasické máslo, kde se voda vyskytuje, takže by kvůli tomu nemusela být funkce mazání splněna dostatečně efektivně. Může se tak stát, že bábovka nepůjde vyklopit.
Vysypání formy
K vyspání je možné používat v zásadě jakoukoliv mouku. To, čím formu vysypete je totiž až druhořadé, protože v první řadě záleží opravdu na vymazání. Dobře poslouží hladká, polohrubá, ale i hrubá mouka. Používat můžete také jemnou strouhanku nebo najemno mletý kokos. U kvalitnějších forem dobře fungují i najemno mleté oříšky. Ty se zároveň hodí pro vysypání formy při pečení bábovky bez obsahu lepku a podobně.
Jaké tuky pro vymazání formy nepoužívat
Mezi naopak nevhodné tuky pro vymazání formy na bábovku patří klasický slunečnicový nebo řepkový olej. Ten by totiž snadno stékal ze stěn a neposkytl by kýžený efekt. Výběrem vhodného tuku značně usnadníte celý postup pečení a zajistíte, aby i po dokončení vypadala bábovka skvěle.