Potřebujete připravit vaječný likér jako jedlý dárek, nebo pro doladění cukroví? V obou případech je dobrý recept v kombinaci s vhodnými surovinami naprosto stěžejní. V některých případech však může být problém s dostatečným zahuštěním. K tomu se však dá využít hned několik různých přísad. Podívejte se na několik praktických rad, které mohou s přípravou vhodného vaječného likéru o požadované konzistenci pomoci.
Zahuštění cukrem
Jedním ze způsobů, jak zahustit vaječný likér, je přidání dalšího cukru. To je vhodné hlavně ve chvíli, kdy chcete pouze drobnější zahuštění a likér ještě není tolik sladký. Dostatečný poměr cukru je důležitý již v samotném receptu. To se může hodit například pro zahuštění likéru, který chcete použít na plnění vosích hnízd.
Jemný škrob
Pro zahuštění vaječného likéru můžete přidat trochu škrobu v prášku. K tomu slouží Solamyl, Naturamyl nebo klasický kukuřičný škrob. Obecně je kukuřičná varianta o něco lepší v porovnání s bramborovým škrobem. Přidává se zhruba jedna až dvě polévkové lžíce, ale záleží na množství likéru i na tom, jaký konkrétní recept máte k dispozici.
Máslo
V mnoha receptech na vaječný likér figuruje máslo. To může ve své vyšlehané podobě opravdu pomoci pro zahuštění. Po uvaření se vám tedy likér může zdát až příliš tekutý, ale jakmile vychladne a máslo zatuhne, může již mít správnou konzistenci.
Zahuštěné mléko
Při přípravě vaječného likéru můžete využívat klasické mléko, ale například zvolit i mléko zahuštěné. To bude díky své tužší konzistenci fungovat právě pro zahuštění a podpoří to, aby výsledný likér nebyl příliš tekutý. Použití zahuštěného mléka může pomoci také s dochucením. Prodávají se totiž kondenzovaná mléka slazená, s příměsí kakaa nebo karamelová. Snadno tak vytvoříte chuťově jedinečný a zajímavý likér.
Sušené mléko
Pokud nechcete nijak výrazně ovlivnit chuť připraveného likéru, ale potřebujete zahustit jeho konzistenci, může fungovat sušené mléko. To je potřeba především důkladně rozmíchat, aby nevznikaly hrudky. Přidává se až do připravené směsi, která klidně může být ještě horká.
Želatina
V některých receptech přímo figuruje želatina pro zahuštění. Jedná se jen o malé množství třeba 1 gram, což však pro dotvoření typické konzistence v zásadě stačí.
Xantanová guma
Jako další zahušťovadlo může fungovat xantanová guma. Jedná se o prášek, kterého stačí přidat malé množství. Kromě zahuštění pomáhá xantovaná guma také jako stabilizátor, aby takto připravený likér déle vydržel.
Namleté piškoty
Pokud máte připraven vaječný likér, který bude sloužit jako náplň do vosích hnízd či do jiného cukroví, můžete zahuštění dosáhnout i pomocí najemno mletých piškotů. Ty je dobré rozmixovat opravdu na prach a důkladně promíchat, aby vznikla jemná konzistence. Díky použití piškotů se zbavíte vytékání vaječného likéru z cukroví a můžete si doupravit konzistenci podle potřeby klidně i dodatečně.
Menší množství alkoholu
Pokud se chcete vyhnout dalšímu zahušťování vaječného koňaku, stačí při samotném vaření přidat méně alkoholu. Právě ten totiž dodává tekutější konzistenci a ředí jinak poměrně hustou směs z mléka, vajec a cukru. Oficiálně se jako likér prodává takový alkohol, který má minimálně 14 % alkoholu. Pokud si ho však připravíte sami doma pro vlastní potřebu, je jasné, že může být o poznání mírnější a s menším obsahem alkoholu. Postupným zkoušením si tak můžete vytvořit vlastní recept s poměrem surovin, který nebude potřebovat další zahuštění.
Připravit se dá také nealkoholický vaječný koňak, ale jeho chuť zdaleka není taková, protože se pro dotvoření přidávají nejrůznější aromata, nebo je příliš sladký právě kvůli absenci silnějšího alkoholu.