Koupili jste si krásný kus masa, ale nevíte, co z něj připravit? Pak vám prozradíme, že čína z krkovice není vůbec složitá a zachutná opravdu každému. Musíte si jen připravit ty správné ingredience.
Počítejte však s tím, že její příprava bude o něco delší, protože maso je tužší. Nenechte se tím však odradit a pusťte se do toho. A co si připravit?
Potřebné ingredience na čínu z krkovice
- 50 dkg krkovice
- 3 polévkové lžíce sójová omáčka (podle chuti)
- 1 polévková lžíce libečku
- 1 polévková lžíce hořčice
- tymián (podle chuti)
- rozmarýn (podle chuti)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
Na zeleninu
- 1 střední brokolice
- 2 střední mrkve
- 5 ks baby kukuřice (nebo pytlíček mražené)
- 1 polévková lžíce koření na čínu
Příprava číny
Vepřovou krkovici si omyjeme a nakrájí na plátky. Z ostatních ingrediencí připravíme marinádu a necháme několik hodin marinovat. To je důležité, aby maso změklo, jinak se bude na pánvi připravovat ještě déle. Navíc mu tato úprava dodá skvělou chuť.
Poté ve woku rozpálíme olej, až to udí, přidáme do něj maso a dobře opečeme po všech stránkách. Když je téměř hotovo, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a koření a dusíme, dokud není hotovo. Podle potřeby lehce podlijeme. Obvykle je vše hotovo do půl hodiny. Servírujeme s rýží.
Houbová čína s rajčaty
I další recept je velmi jednoduchý. Použít do něj můžete i kuřecí maso, v takovém případě půjde opravdu o rychlovku. A co si připravit k ruce?
Ingredience na čínu s houbami
- 40 dkg krkovice
- 5 dkg uzené slaniny
- 10 dkg žampionů
- 10 dkg zeleného hrášku
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česnek
- 1 zelená paprika
- 1 rajče
- 1 malá kytička petržele
- sůl (podle chuti)
- pepř (podle chuti)
Postup na přípravu receptu
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a poté ji dobře orestujeme na tuku. Přibližně v polovině restování přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a opékáme, dokud nezesklovatí. Maso mezitím nakrájíme na kostky přihodíme k cibuli. Opékáme ho, dokud po všech stranách nezhnědne.
Poté přidáme nakrájené žampiony a zelený hrášek. Osolíme, opepříme a vše společně dobře promícháme. Pak ještě přidáme nakrájenou zelenou papriku a rajčata, nasekanou petrželku samozřejmě také podrcený česnek. Promícháme a dusíme, dokud maso na pánvi opravdu dobře nezměkne. Přikryjeme pokličkou. Takováto čína se hodí k petrželovým vařeným bramborám nebo třeba k těm, opečeným na troše oleje. Ale servírovat lze i s rýží.
Krkovice se zelenými fazolkami
- 1 kg krkovice
- 250 g hladké mouky
- 4 ks vejce
- 300 g strouhanku
- 200 g zelených fazolí
- 250 g žampiony
- 3 střední cibule
- 300 ml smetany na vaření
- 300 g zakysané smetany
- sůl (podle chuti)
- pepř (podle chuti)
- 5 lžic slunečnicového oleje
Maso nakrájíme na plátky a osmažíme na rozpáleném oleji. Cibuli, houby fazolky také nakrájíme. Na jiné pánvi rozehřejeme trochu oleje, a postupně na něm orestujeme cibuli, žampiony a zelené fazolky. Vše zalijeme smetanou, osolíme a opepříme. Plech vymažeme tukem, vložíme do něj plátky masa a navrch rozetřeme smetanovou omáčku.. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30 minut.