Citronová omáčka k rybě

Citronové omáčky jsou velmi vhodnou a chutnou pochutinou zejména k rybám a k rybím specialitám. Citronová omáčka k rybě může být studená i teplá, vařená či jen umíchaná ze studených ingrediencí. Jiným dělením citronových omáček je podle použitých surovin. Omáčky bešamelové, majonézové remulády či omáčky na smetanové bázi. Podle chuti strávníků i dovednosti kuchaře.

Citronové omáčky k rybě

Citronová omáčka I.

  • Zakysaná smetana (čím vyšší procento tučnosti, tím chutnější), sůl, mletý bílý pepř, citronová kůra a citronová (nebo limetková) šťáva.
    Příprava: Smetanu nejdřív rozmícháme s velmi malým množstvím soli. Ostrouháme do ní kůru z čtvrtky nebo třetiny citronu (podle velikosti) a vymačkáme šťávu z půlky citronu nebo limetky. Nakonec dáme na špičku nože bílého pepře. Zamícháme, ochutnám a případně zvýrazníme chuť přidáním některé z použitých ingrediencí.

Citronová omáčka II.

  • 50 ml smetany, citronová šťáva z půlky citronu, 1 lžička medu, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžíce suchého bílého vína, 40 g másla, 40 g hladké mouky, nastrouhaná kůra z ½ biocitronu, 850 ml zchladlého hovězího vývaru, šťáva z 1 citronu, sůl, vinný ocet.
    Příprava: Do hrnce vložte 40 g másla a 40 g hladké mouky a na mírném plameni umíchejte světlou jíšku. Přidejte do ní nastrouhanou kůru z ½ biocitronu, postupně zalijte 850 ml zchladlého hovězího vývaru a nechte 45 minut povařit. Pak přidejte šťávu z 1 citronu a sůl, případně dochuťte vinným octem. Před podáváním můžete přecedit.
    Do téhle i do jiných omáček můžete místo části vývaru přidat smetanu.

Citronová omáčka III.

  • Šalotku osmažíme na másle, po chvíli přidáme lžíci bílého vína a asi po 2 minutách zalijeme ochucenou smetanou. Za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Omáčku dochutíme solí, bílým pepřem a vymačkanou šťávou z poloviny citronu. Nakonec smetanovo-citronovou omáčku přecedíme.

Citronová omáčka IV.

  • 125 g máslo, 2 lžíce hladká mouka, 200 ml smetana na vaření, 2 lžíce cukru, 2 kusy citronu.
    Příprava: Z másla, mouky a smetany uděláme bešamel, který dochutíme citronovou šťávou, špetkou soli a cukrem. Můžeme ovonět i troškou strouhané citronové kůry

Citronová omáčka V.

  • 400 ml mléka, 2 žloutky, 1 zarovnaná polévková lžíce maizeny nebo bramborového škrobu, 1/4 čajové lžičky soli, citronová kůra a šťáva, 2 špetky cukru, na špičku nože černý mletý pepř (dovolí-li dieta), 1/2 polévková lžíce nakládaných kapar, čerstvá nebo sušená pažitka (podle sezony, čerstvá je mnohonásobně lepší) nebo čerstvý česnek medvědí či mladá cibulka.
    Příprava: V mléku rozkvedláme žloutky, škrob, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a bude-li se používat sušená tak i pažitku. Když máme čerstvé natě, nevaříme je se žloutky. Kastrolek vložím do jiného, většího kastrolku do půli naplněného vodou. Oba dáme na sporák a mícháme, dokud omáčka nezhoustne.

Citronová omáčka VI.

  • 1 citron, 1 lžíce oleje, 75 g másla, 2 lžičky růžového pepře, 0,5 lžičky cukru, sůl.
    Příprava: Do malého rendlíku lžičku drceného růžového pepře, přidáme citronovou šťávu, cukr, trochu osolíme a přivedeme k varu. Vyvaříme na 1/3 objemu a odstavíme. Do omáčky postupně vmícháme máslo nakrájené na kostky.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď