Cizrna: Výborné recepty

Cizrna beraní je luštěnina. Název dostala podle tvaru, který připomíná hlavu beránka. Pochází ze západní Indie. U nás byla dříve známější jako římský hrách. Staří Číňané, Peršané a Indové ji vařili už před tisíciletími a považovali ji za posvátnou plodinu. Rozšířila se i do Evropy, zejména do gastronomie jižních národů. Vysoce ji cenili i staří Římané. Používá se vcelku, půlená nebo mletá do nejrůznějších pokrmů včetně moučníků. Cizrnu lze v české kuchyni používat k přípravě všech běžných luštěninových jídel. Je sice o něco dražší než obyčejný hrách, ale je také chutnější a vydatnější.

Cizrna není v Česku neznámá

Cizrna – dříve spíš římský hrách, není luštěnina v české gastronomii neznámá. Až teprve ve druhé polovině 20. století zmizela z československého trhu a objevovala se jen zřídka. Jedině to je asi příčinou, proč někteří lidé poznali cizrnu dřív v zahraničí než v české kuchyni. Po roce 1989 se však cizrna opět běžně dováží a dodává na trh. Takže už bylo víc než čtvrt století času, aby si český spotřebitel na cizrnu znovu zvykl a média o ní přestala psát jako o plodině málo známé.

  • Cizrna beraní je bobovitá rostlina. Na rozdíl od většiny jednoletých bobovitých rostlin je cizrna beraní trvalka. I když by asi nebyl velký problém vlastní cizrnu pěstovat doma, z hlediska efektivity výnosů by se to nevyplatilo.
  • Ani nezralé cizrnové lusky nejsou chuťově nijak atraktivní – obsahují jen jeden plod v poměrně pevné trochu chlupaté tobolce.
  • Cizrnu kupujeme jako suchou luštěninu většinou v půlkilovém balení, a to v v supermarketech, hypermarketech nebo v prodejnách se zdravou výživou.

Vaříme z cizrny

Cizrnu je před vařením dobré předem namočit – přes noc, a nebo jen na pár hodin. Když to neuděláme, nic se nestane, jen se bude vařit déle. Cizrna při vaření nepění, a to je výhoda. Můžeme ji proto vařit v tlakovém hrnci (což je v případě pěnících luštěnin problém – ucpává se přetlakový ventil). Jako každou luštěninu, i cizrnu vaříme bez soli.

Cizrna vařením nabude asi na trojnásobek. Uvařená cizrna se nerozpadne – kuličky zůstanou celistvé. Chutná trochu jako hrách, ale má máslovou konzistenci a je nasládlejší.

Podle receptů na jiné pokrmy z luštěnin z cizrny připravíme tradiční česká luštěninová jídla:

Nebo můžeme z cizrny vyzkouše jídla “exotického střihu”.

Cizrna se šunkou a brokolicí po orientálsku

  • 1 šálek cizrny beraní, 150 g krůtí šunky vcelku, 200 g mrazené nebo čerstvé brokolice, 1 cibule, 1 lžička rozinek, 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, špetka koriandru, mletého pepře a skořice, sůl, celerová nať.
    Příprava: Cizrnu beraní omyjeme, na dvě hodiny namočíme a necelou hodinu vaříme dopoloměkka. Pak ji scedíme. Brokolici rozdělíme na růžičky a uvaříme krátce v osolené vodě. Propláchneme ji studenou vodou, aby neztratila barvu, a necháme okapat. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli a česnek , přidáme cizrnu, okořeníme a podle chuti dosolíme. Pak do směsi vmícháme rozinky, na nudličky nakrájenou šunku a necháme prohřát. Jemně promícháme a doplníme růžičkami brokolice. Ozdobíme omytou celerovou natí a podáváme s rýží, těsto vinami nebo nasucho opečeným pečivem.

Špagety s cizrnovými kuličkami v rajské omáčce

  • 350 g uvařené okapané cizrny, 800 g uvařených špaget, 100 g mrazeného hrášku, 40 g strouhaného parmazánu, 1 malá plechovka rajského pro tlaku, 1 vejce, 40 g strouhanky, 3 stroužky česneku, 2 dl vývaru, 1 lžíce cukru, mletý pepř, sůl, pažitka.
    Příprava: Cizrnu rozmixujeme na kaši, přidáme jeden jemně utřený stroužek česneku, vejce, parmazán a strouhanku, případně trochu soli. Vymícháme hustší hmotu, ze které tvarujeme kuličky a vkládáme je do vroucí omáčky, připravené z rajského pro tlaku, vývaru, utřeného zbylého česneku, cukru a pepře. Vaříme je za častého opatrného míchání asi osm minut. Mezitím ze scezených okapaných špaget vytvoříme na nahřátých talířích hnízdečka, na která položíme hotové kuličky. V rajské omáčce ještě krátce povaříme rozmrazený mladý hrášek a hnízdečka jí polijeme. Podáváme posypané omytou nakrájenou pažitkou.

Další recepty na cizrnová jídla jsou k nalezení v článku Co je cizrna ZDE.

Zanechte odpověď