Co je cizrna

Cizrna je velmi vděčná luštěnina. A když ji poznáme, snadno pochopíme, proč je tak oblíbená v národních kuchyních arabského světa. Cizrně přijdeme okamžitě na chuť – je jemná, delikátní a její upotřebení je poměrně široké. Cizrna má v racionálním jídelníčku své samostatné místo.

Co je cirzna

I když se v současné době o cizrně nejvíc mluví v souvislosti s arabskou kuchyní, cizrna není žádná exotika. Pod názvem římský hrách se v minulosti dostávala i na náš stůl. Za socialismu se z pultů prodejen tiše vytratila. Jejího návratu do regálů si zpočátku všimli jen „pamětníci“. Až když se stalo běžné cestovat do Španělska, Egypta či Tuniska, až když český turista ochutnal arabský hummus a jiné cizrnové pochoutky, začal se po cizrně ohlížet také doma. A ejhle, ona je docela běžně k mání.

Pěstování doma není efektivní

Cizrna beraní je bobovitá rostlina. Je zajímavé, že na rozdíl od většiny jednoletých bobovitých rostlin je cizrna beraní trvalka. I když by asi nebyl velký problém cizrnu pěstovat na vlastním pozemku, z hlediska efektivity výnosů by se to zcela jistě nevyplatilo. Ani děti by si nepochutnaly na cizrnových luscích – obsahují jen jeden plod v poměrně pevné trochu chlupaté tobolce.

Cizrna, římský hrách, cícer

Cizrna (slovensky cicer, anglicky chickpeas) se u nás prodává obvykle v půlkilogramovém balení. Stojí víc než ostatní běžné luštěniny – za balíček dáme okolo třiceti korun.  Ale i tak se dá mluvit o láci – hodně se navaří. Cizrnu před vařením namáčíme. Nabobtná a mírně  změkne, čímž se podstatně zkrátí doba varu. Další časovou a energetickou úsporou je uvařit cizrnu v tlakovém hrnci (asi půl hodiny). Cizrna se moc nerozváří, správně uvařená je celistvá, ale uvnitř máslově jemná. Vyplatí se uvařit celý balíček a nespotřebovanou uvařenou cizrnu odložit do mrazáku.

Cizrna: Recepty

Cizrnová polévka

  • Cizrnu uvaříme do měkka. V jiném hrnci na másle osmažíme cibuli a kořenovou zeleninu. Zalijeme vývarem z cizrny (podle potřebného množství polévky), přidáme hrst ovesných vloček a část cizrny. Provaříme, dochutíme solí, třeným česnekem a majoránkou. Místo vloček můžeme použít jíšku.

Cizrnový guláš

  • Asi čtvrt kila vepřové plece nakrájíme na drobné kousky a spolu s cibulí dusíme na troše oleje do měkka. Pak přidáme polévkovou lžíci sladké mleté papriky, nakrájené tři zeleninové papriky, tři rajčata, tři nasekané stroužky česneku, uvařenou cizrnu, sůl, podlijeme hrnkem vody, zamícháme a pod poklicí ještě chvíli dusíme. Není třeba zahušťovat, to zajistí zelenina. Místo plece lze použít dobrou uzeninu.

Cizrnová pomazánka

  • Dva hrnky uvařené cizrny rozmixujeme s deci dobrého oleje. Do kaše vmícháme utřený česnek, dochutíme solí. Není-li pomazánka určena dětem, můžeme ji okořenit pepřem nebo ostrou paprikou. Pomazánka dobře chutná na celozrnném pečivu, doplněna rajčaty, cibulkou a paprikami.

Cizrnové karbanátky

  • Studenou uvařenou luštěninu rozmačkáme, přidáme vejce, strouhánku a obvyklé „karbanátkové“ koření. Další postup jako u karbanátků.

Šoulet

  • Uvařenou cizrnu smícháme s uvařenými obilninami (kroupy, vločky, rýže), přidáme česnek,  osmaženou cibuli, dochutíme solí, případně pepřem. Chutná k pečenému nebo uzenému masu či k opékané uzenině.

Zanechte odpověď