Co k bramborovému knedlíku

K bramborovému knedlíku se většinou podává kachna, husa, vepřová pečeně či výpečky, často doprovázené špenátem či zelím. Vepřovou pečeni s hlívou, ke které můžeme bramborové knedlíky podávat, si připravíme i v tomto receptu.

Ingredience

Na marinádu:

4 lžíce olivového oleje

3 lžíce sójové omáčky

Cca 3 cm zázvoru

4 stroužky česneku

Celý pepř, nové koření, chilli

Cca 600 g vepřové kýty bez kosti nebo vepřové pečeně v celku

1 velká nebo 2 menší cibule

Cca 200 g hlívy

Trocha másla

Sladká smetana

Sůl

Postup

Do misky si dáme olej, sójovou omáčku, nadrobno nakrájený zázvor a česnek, podrcený pepř, pár kuliček nového koření a trochu chilli. Vše promícháme a do mísy vložíme maso, které ze všech stran obalíme v marinádě. Necháme ho 24 hodin uležet v lednici.

Před pečením maso obereme z kousků zázvoru a česneku, posolíme (nejlépe hrubou solí) a na pánvi ho zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Dáme ho do pekáčku s marinádou, nakrájenou cibulí a podlijeme ho trochou vody. Maso pečeme cca 1,5 hod při 200 °C. Během pečení ho podléváme, dle potřeby otáčíme a hlídáme, aby se mám nepřepalovala cibule na okrajích.

Před dopečením si osmažíme nakrájenou hlívu na troše másla a mírně ji osolíme. Po upečení vyndáme maso z pekáčku, vyndáme nové koření a výpek rozmixujeme. Přidáme smetanu a hlívu, dochutíme solí a všechno ještě na chvíli prohřejeme v troubě. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Zanechte odpověď