Co s hruškami

Dříve tak běžné hrušky se pozvolna staly vzácností. Hrušně vymizely ze zahrad a hrušky jsou v obchodě dražší než banány nebo pomeranče. Jestli nastane situace, že máme dost, až dokonce přebytek hrušek, hledíme je co nejefektivněji využít. Co s hruškami?

Hrušky rostly v každé zahradě

Ze starých vysokokmenů hrušní sklízel dřív pěstitel ročně až metráky hrušek. Ani to nemusel být nějaký velký specialista – hrušně rostly všude, a plody se sklízely po celý podzim. Od menších solanek, které dozrávají v srpnu a už v září je s nimi konec,  přes různé lahvice a jiné podzimní druhy až k zimním kožovitým odrůdám. Ve sklepě hrušky dlouho nevydržely, i ty „nejzimnější“ odrůdy bylo třeba nejdéle do Vánoc spotřebovat. A naši předkové si s „hruškami věděli rady“.

Co s hruškami

  • Přímá konzumace

    V hruškové sezoně hledíme toto ovoce co nejvíc konzumovat čerstvé. Někdy nestačí jen dát hrušky na stůl do mísy. Rodinná příslušníci (hlavně děti a někteří muži) bývají trochu „pohodlní“ sami se do hrušky pustit. Proto jim to usnadníme: hrušky rozčtvrtíme, zbavíme jadřince a podáme na stůj jako večerní „jednohubky“. Je to chutné, praktické a jistě zdravější než všelijaké krekery, oříšky a čipsy.
    Podobně hrušku upravíme i dětem do školy na přesnídávku. Musíme ale kousky hrušek vložit do jídelní krabičky, v sáčku by se rozmačkaly.
    V současné době, kdy u všech potravin hledáme jejich výživovou hodnotu, můžeme být spokojení i po této stránce. O hruškách se uvádí, že mimo jiné příznivé zdravotní účinky obsahují sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a neutralizují a z těla poté vylučují těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium. Hrušky jsou rovněž bohaté na kyselinu listovou a vitamin B. 

  • Hrušky v kuchyni

    Knedlíky z hrušek se příliš nevaří. Hruška je jednak v knedlíku trochu mdlá, a také většinou vyžaduje ke změknutí delší dobu varu než kterékoliv těsto na ovocné knedlíky.
    Zato mají hrušky dobré použití při výrobě různých dezertů. Před vlastním použitím je však dobré hrušky podusit, aby změkly. Dusí se v cukerném roztoku s přídavkem citronové šťávy a koření (ideálně s nimi ladí hřebíček, celá skořice, kardamom…), a nebo se hrušky dusí v přislazeném, citronem a kořením ochuceném víně. Pak se zalívají čokoládovým pudinkem nebo krémy z tvarohu či čerstvých sýrů.
    Naše babičky připravovaly hruškovou kaši, což byly jen uvařené a propasírované hrušky, trochu málou zahuštěné moukou nebo bramborovým škrobem. Podávaly nemocným.
    syrové hrušky mají vynikající uplatnění přípravě ovocných salátů. Jak ve sladké úpravě v kombinaci s jinými druhy ovoce, anebo salátů slaných, protože ladí se některou zeleninou a ostrými sýry.

  • Domácí pečení 

    Strouhané hrušky jsou velmi dobrou náplní do balených buchet, na kynuté metýnky nebo záviny. Nebo se z hruškami pečou různé koláče a páje, kdy se používají hrušky jen oloupané a nakrájené na dílky nebo plátky (podle konkrétního receptu).

  • Hruškový kompot

    Z hrušek, citronu, cukru a koření lze připravit čerstvý kompot – pouhým svaření (množství ingrediencí podle množství použitách hruček a chuti). Kompot se podává vychlazený. Buď k jídlu nebo jako malé jídlo ke svačině či druhé večeři. Běžnější je hruškový kompot zavařený do sklenic.
    Víc v samostatném článku Zavařování hrušek.

  • Sušené hrušky 

    V době, kdy nebyla o hrušky nouze, se sušily celé malé plody určitých odrůd (například hrušky jakubky). Dnes sušíme spíš hrušky nakrájené – na dílky nebo na plátky. Sušené hrušky se pojídají jen jako snack, přidávají se do vánoční vařené „muziky“, anebo se dají umlet na prášek (prachanda, pracharanda) a sypat jimi sladké pokrmy. Ze sušených hrušek se na Valašku také připravuje náplň do frgálů.
    Víc v samostatném článku Sušení hrušek.

  • Hruškové víno

    Hruškové víno by ze samotných hrušek nemělo moc atraktivní chuť, ale po smíchání s jablky získá na chuti i kvalitě. Jinak se postupuje stejně jako vína jablečného.

  • Hrušková pálenka, hruškovice

    Destilát dobré chuti. Spotřebitelé buď sami vyrobí kvas a odvezou do oficiální palírny (pak je pálenka z jejich zdroje), a nebo do palírny přivezou hrušky celé, pak se musí smířit s tím, že pálenka bude z hrušek všelijakých. Je však třeba předem zjistit konkrétní podmínky. Pěstitelské palírny už před lety opustily svou moravskou doménu a jsou provozovány po celém území republiky.

  • Hrušková povidla

    Hrušková povidla jsou popsána v samostatném článku Hrušková povidla podle babiček

Zanechte odpověď