Patizon patří do čeledi tykvovitých, mezi jeho příbuzné řadíme třeba cuketu nebo dýni. Co si z patizonu připravit? Nápadů je spousta, a můžete se inspirovat právě cuketovými recepty. My si připravíme patizon obalovaný v trojobalu a patizonové placky.
Patizonové placky
Ingredience
Půlka patizonu
4 brambory
2 vejce
Stroužky česneku
Hladká mouka podle potřeby
Majoránka
Sůl
Sádlo na smažení
Postup
Z patizonu oškrábeme slupku, nakrájíme ho na menší části a vykrojíme vnitřek s jádry. Nastrouháme na hrubém struhadle, posolíme, zamícháme a necháme chvíli stát. Patizon se tzv. „vypotí“, tedy vyteče z něj přebytečná voda. Pak jej vymačkáme a vodu vylijeme. Brambory oškrábeme a nastrouháme najemno. Smícháme s patizonem, přidáme vejce, rozmačkané stroužky česneku a přisypeme tolik mouky, aby vzniklo těsto – ani řídké, ani příliš husté. Ochutíme solí a majoránkou. Smažíme dozlatova na sádle, ubrouskem odsajeme přebytečný tuk. Můžeme podávat s jogurtovo-bylinkovým dipem.
Patizon v trojobalu
Ingredience
Patizon
Sůl
Pepř
Vejce
Hladká mouka
Strouhanka
Olej či sádlo na smažení
Postup
Vegetariánská varianta řízků vás určitě zaujme. Postup je velmi jednoduchý. Patizon nakrájíme na plátky široké asi centimetr. Pokud máme mladý patizon, lze jej jíst i se semínky uvnitř a slupkou. U staršího slupku oškrábeme a semínka vykrojíme. Plátky patizonu osolíme a odložíme stranou, ať se vypotí. Osušíme je papírovou utěrkou, případně trochu dosolíme, a obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažíme dozlatova. Podáváme s bramborem.